In de negentiende aflevering van de Dagvantoen-podcast staat het bronzen beeld van Erasmus in Rotterdam centraal. Het beeld, voor de Laurenskerk, werd in april 1622 geplaatst.

“Dat was in de tijd van de VOC”, zegt Esther Didden van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam. “Mensen als Piet Heyn en Napoleon Bonaparte hebben het beeld nog zien staan. Het maakt gewoon deel uit van de geschiedenis van de stad.”

Didden wijst er verder op dat dit al de vijfde versie is van het beeld. Met de vorige edities is het steeds niet goed afgelopen. Maar de huidige versie houdt het dus al vier eeuwen vol.

De onthulling van het beeld wordt ook gezien als het begin van de stadscollectie van Rotterdam.

Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het beeld wordt er op 29 april in de Laurenskerk een symposium gehouden door Sculpture International Rotterda, Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en het CBK over het beeld.

Kaarten voor dat symposium zijn hier te verkrijgen: https://www.cbkrotterdam.nl/agenda/z-files-30-symposium-erasmusbeeld-400-jaar-400-jaar-stadscollectie-rotterdam/

Meer aflevering van de Dagvantoen-podcast, kun je hier vinden. https://www.dagvantoen.nl/beluister-hier-de-dagvantoen-podcast/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *