Zuid-Holland – How would the front page of the newspaper look like Brill was today welcomed by the Beggars? And how would it 20:00 uur journaal het nieuws brengen als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? De Dag van Toen probeert tijdens de History Month antwoord te geven op die vragen.

In oktober komen op deze website 50 verhalen te staan waarin de Dag van Toen historische gebeurtenissen in een nieuw jasje steekt. De inhoud blijft hetzelfde, maar de manier waarop het verteld wordt, is net even anders. De verhalen worden gebracht alsof ze vandaag zijn gebeurd, zonder afbreuk te doen aan de inhoud uiteraard.

Beggars ramming the gate during 1 April commemoration in Brielle. Photographer: Peter van der Sluijs, WikiMedia. License: Creative Commons

Een rebellengroep heeft vandaag de vestingstad Brielle veroverd. The group of pirates, that calls itself the Watergeuzen, the city could take virtually hassle. Het garnizoen was kort daarvoor uit de stad gehaald. The Beggars have claimed the city in the name of rebel leader William of Orange.

(Over 1 april 1572, de inname van Den Briel)

In samenwerking met historici, journalisten, archieven en historische verenigingen worden deze verhalen geschreven. Ook zijn er prachtige foto’s beschikbaar uit archieven. Het gaat om grote historische gebeurtenissen uit heel Zuid-Holland. Maar ook zijn er verhalen van kleine opvallende gebeurtenissen, waarvan het bestaan net wat minder bekend is.

De allereerste interland in het splinternieuwe Feijenoord-stadion heeft geleid tot een verkeerschaos van ongekende omvang. It virtually the entire city traffic in Rotterdam stood idle for hours. Auto’s stonden op sommige plekken rijendik naast elkaar, leaving thousands of people sometimes more than an hour late came for the game against Belgium. Orange won the match 1-0.

(Chaos bij de eerste interland in de Kuip op 2 mei 1937)

In eerste instantie gaat het om 50 verhalen, maar de bedoeling is dat het er op termijn meer worden. Kom dus zeker even kijken op deze website, als in oktober de geschiedenis van Zuid-Holland wordt herschreven.

Het Rapenburg te Leiden drie dagen na de ontploffing van het kruitschip op 12 januari 1807. Artist: John Jelgerhuis, 1807

In Leiden zijn meerdere huizenblokken weggevaagd door een explosie op een schip met buskruit. According to initial reports there are dozens dead, possibly even more than one hundred. Ook honderden woningen zijn verwoest of zwaarbeschadigd.

(Leiden gunpowder disaster, 12 januari 1807)

De Dag van Toen is een privé-project van de Dordtse journalist Dave Datema. De Dag van Toen begon als een dagelijkse rubriek bij Radio Rijnmond (2012-2016), maar is nu een onafhankelijke website geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.