ROTTERDAM – Bij een ongeluk tijdens een vuurwerkshow zijn vanavond in het centrum van Rotterdam zeker vijf mensen om het leven gekomen. Vuurpijlen vlogen het publiek in. Ook raakten tientallen mensen gewond in de paniek die daarna ontstond.

De vuurwerkshow was een van de grote publiekstrekkers van de Vlootweek, die deze week in Rotterdam wordt gehouden. Maar wat een extra feestelijke dag had moeten zijn, na de capitulatie van Japan, gisteren, werd een vreselijke dag.

De show trok, zoals verwacht, tienduizenden bezoekers. Vooral aan de Parkkade was het erg druk. Het vuurwerk werd gelanceerd vanaf de Britse torpedobootjager HMS Onslow, die tientallen meters van de kant lag.

Een van de pijlen kwam terecht op het achterschip van de HMS Onslow. Daar stond een kist met vuurpijlen. Die vlogen daarna in alle richtingen, ook richting het publiek.

“Een vuurzuil spoot op en onder luid geknetter vlogen brandende vuurpijlen naar alle kanten. Verscheidene kwamen tussen de hevig ontstelde toeschouwers op de Parkkade en de Heuvel terecht.”

(Het Vrije Volk, 17-08-1945)

Ook aan boord van de Onslow zouden gewonden en doden gevallen zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

Paniek

De meeste gewonden vielen in de paniek die ontstond nadat de vuurpijlen in het publiek terechtkwamen.

“Er ontstond paniek; onder luid angstgeschreeuw vluchtten de mensen weg. Mannen, die hun kalmte wisten te bewaren, hadden de grootste moeite om te voorkomen, dat de talrijke gewonden vertrapt werden.”

(Het Vrije Volk, 17-08-1945)

Meer dan honderd mensen hadden brandwonden opgelopen of raakten gewond in de paniek.

Onder de slachtoffers is een 14-jarige jongen en een politieagent. Alle slachtoffers komen uit Rotterdam.

De gewonden komen ook uit andere delen van het land, zoals Oud-Alblas en Tilburg. Het jongste slachtoffer is 11 jaar oud.

Vlootdagen

Prins Bernhard (uiterst links) met daarnaast de Amerikaanse vice-admiraal Dickens. Foto: Stadarchief Rotterdam

Deze morgen werd de vlootweek nog heel feestelijk geopend. Prins Bernhard werd welkom geheten door de Amerikaanse vice-admiraal Dickens en de Engelse amiraal Tovty. Van beide landen zijn schepen aangemeerd in Rotterdam.

Centraal staat een Vloottentoonstelling in Gerzon, die een beeld moeten geven van de inzet van de (vooral Nederlandse) vloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er foto’s, scheepsmodellen en uniformen te zien. De tentoonstelling werd geopend door de prins.

Ook was de belangstelling groot voor de oorlogsschepen en voor de ‘ducks’ waarmee dagelijks meer dan duizend bezoekers een vaartochtje kunnen maken in de Rotterdamse haven.

Voor morgen staat nog onder meer een demonstratie van de Engelse commandotroepen gepland. Of dat door gaat is nog niet duidelijk.


Bronnen:

Trouw – 17-08-1945 – Vuurpijl valt in kist met munitie

De Maasbode – 17-08-1945 – Rotterdamse vlootweek

Het Vrije Volk – Vuurwerk veroorzaakt ernstig ongeluk

RTV Rijnmond – 04-06-2014 – Vlootdagen 1945 eindigen rampzalig

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 15-08-2019

Verhaalnummer: 109

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *