ROTTERDAM – In Diergaarde Blijdorp is vanmiddag gorilla Bokito ontsnapt. Hij is over de gracht van zijn buitenverblijf gesprongen en heeft een vrouw gegrepen. Na ruim een uur is een dierenarts erin geslaagd om het dier te verdoven.

De ontsnapping valt samen met de 150e verjaardag van de Rotterdamse dierentuin.

Het slachtoffer is een vrouw uit Gouda. Ze was geen onbekende van de dierentuin en van de aap. Ze kwam bijna dagelijks naar het gorilla-eiland om naar Bokito te komen kijken. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Bokito sprong in het water, dat bedoeld is om hem tegen te houden. Daarna sprong hij over de omheining.

“Ik stond bij de kleine aapjes in het Afrikagedeelte, toen ik achter me een plons hoorde. Ik draaide me om en daar stond Bokito. Ik kon geen kant meer op. Hij greep me vast, ging met zijn volle gewicht op me zitten en begon me te bijten. Ik dacht alleen maar: o god, ik ga dood, ik ga dood.”

(Telegraaf, 20 mei 2007)

Dat er een band is tussen de vrouw en de gorilla is wel duidelijk, want Bokito heeft alleen maar oog voor de vrouw uit Zoetermeer. Haar man sprong de bosjes in om hulp te gaan halen. “Want zelf kun je niets doen met zo’n aap.” Hij kon nog net zien dat de aap de vrouw meesleept.

Ooggetuigen beschrijven wat er daarna gebeurt: “Die aap sleepte een vrouw met zich mee. Die was zwaar toegetakeld. Ik wil niet in haar schoenen staan. Een horrorfilm is nog leuker… Ze was gebeten en ze had geen kleding meer aan haar lichaam.” Een ander zegt: “Je ziet het wel eens in natuurfilms op televisie. Je weet dat het kan gebeuren. Maar van zo dichtbij is het niet leuk, echt niet!”

Een ander vertelt dat Bokito de vrouw met één hand draagt, “gewoon als of het een poppetje was”. “Hij sleepte haar helemaal door de bosjes richtring de kinderspeeltuin. En daar heeft hij haar ergens losgelaten.”

Dit artikel gaat verder onder deze advertentiePaniek

In de rest van de Diergaarde gaat het vrij snel rond dat de grote zilverrug is losgebroken. Op veel plekken breekt er paniek uit en renden mensen voor hun leven. Volwassenen en kinderen zoeken overal een goed heenkomen. “We zijn de toiletten ingegaan”, zegt een moeder. “Twee bezoekers hielden de deur dicht. Want de aap probeerde die deur te openen.”

Maar de meeste mensen rennen naar het vlakbij gelegen Oewanja-restaurant. Bokito ziet hen gaan en zet de achtervolging in. Bezoekers krijgen de schrik van hun leven als ze de mensaap ook richting het paviljoen zien rennen.

Binnen

Via een van de uitgangen rennen de mensen naar buiten. Alleen Arvid en zijn gezin blijven binnen zitten. Ze waren in dezelfde ruimte als de gorilla, die nu een stuk rustiger lijkt te zijn. “Toen iedereen weg was, verdween ook de paniek bij de aap. Hij was een stuk rustiger. Hij stond een meter of 10 van ons vandaan. Ik weet niet of hij ons heeft gezien.”

Uiteindelijk kost het voor Arvid en zijn gezin nog behoorlijk wat moeite om uiteindelijk het paviljoen te verlaten. “Toen hoorden wij stemmen door een raampje. Mijn vrouw riep: wij zitten er nog! Toen probeerden we naar buiten te komen maar de deur was gebarricadeerd. We hebben in paniek op de deur gebeukt en door een kier zie ik iemand. Die haalde de barricade weg en wij zijn direct de dierentuin uitgegaan”, zegt Arvid.

Ondertussen heeft de schietploeg zich opgesteld buiten het paviljoen. Een dierenarts verdooft de aap en korte tijd later is Bokito onder zeil. Omdat het dragen van Bokito onbegonnen werk is, wordt hij met een kruiwagen teruggebracht naar het gorilla-verblijf.

Als de balans wordt opgemaakt blijkt dat er vier mensen gewond zijn geraakt. Het gaat om drie bezoekers en een medewerker. De vrouw uit Zoetermeer is overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens Blijdorp-directeur Ton Dorresteijn zegt dat haar verwondingen meevallen.


Hoe ging het verder? Dat met die meevallende verwondingen… nou dat viel op zich ook nog wel tegen. De vrouw had een verbrijzelde hand, een gebroken pols en elleboog en rond de honderd beten op arme en benen. Ze moet meerdere keren geopereerd wordne.

Deskundigen weten niet precies wat de aanval van Bokito heeft veroorzaakt. Hij is mensen gewend in de dierentuin. Waarschijnlijk heeft de vrouw een rol gespeeld. Mogelijk wilde Bokito haar min of meer toevoegen aan zijn harem, maar omdat ze niet hem heeft onderworpen, raakte hij gefrustreerd.

Justitie houdt de vrouw wel verantwoordelijk voor de uitbraak van Bokito. Daarom wordt Blijdorp zelf niet vervolgd. Daarnaast worden maatregelen genomen om een nieuwe ontsnapping te voorkomen. De gracht verdwijnt en er wordt een muur rond het buitenverblijf gebouwd. Daarmee wordt het gorillaverblijf ‘Bokito-proof’, wat later een gangbare term wordt in het dagelijks leven.

De vrouw ontkent vijf jaar later dat ze vaak naar Bokito is wezen kijken. In weerwil van wat ze eerst tegen de Telegraaf heeft gezegd, vertelt ze RTV West dat ze nog maar net een abonnement op de dierentuin had en daar kwam om alle dieren te zien. “Ik had Bokito pas een paar keer gezien.”

Op 5 april 2023 wordt duidelijk dat Bokito overlijdt tijdens een operatie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *