01 augustus 1299 – WOLFERT VAN BORSELEN GELYNCHT IN DELFT

Delft – Na een ruzie met het Dordtse stadsbestuur wordt Wolfert van Borsele gelyncht in Delft. Wolfert was regent voor de minderjarige Jan I van Holland, maar was verre van geliefd. Hij was een paar weken daarvoor begonnen met een belegering van Dordrecht. De stadsrechten die Wolfert eerder dit jaar had verleend aan Rotterdam, worden kort daarop weer ingetrokken.

Lees verder: Wolfert van Borselen gelyncht in Delft

01 augustus 1992 – EERSTE GROTE SUCCES VOOR ROTTERDAMSE HARDCORE-SCENE

Rotterdam – Sinds een paar jaar groeit de hardcore-muziek verschillende clubs in Rotterdam, zoals Parkzicht. Twee producers, Maurice Steenbergen en Danny Scholte, maken op het nieuwe label van Paul Elstak (Rotterdam Records), het plaatje Poing. Op 1 augustus 1992 bereikt het nummer de tweede plaats in de Top40. Het is het eerste grote succes van Rotterdam Records. (Het eerste hardcore-succes in Nederland is het niet. Een jaar eerder haalde James Brown is Dead zelfs de nummer 1 plek).

01 augustus 1616 – VROUWEN IN OPSTAND IN DELFT

Delft – Vanwege financiële problemen verhoogt het stadsbestuur van Delft de belasting op graan. Armere huisvrouwen in de stad komen op 1 augustus 1616 in opstand. Het stadsbestuur moet uiteindelijk de stad verlaten. Stadhouder Frederik Hendrik stuurt daarna troepen om de rust terug te brengen in de stad.

01 augustus 1620 – PILGRIM FATHERS VERTREKKEN VANUIT DELFSHAVEN

Rotterdam – Vanuit Delfshaven vertrekt een groep Engelse gelovigen richting Amerika. De groep staat nu bekend als de Pilgrim Fathers.

Lees verder: Engelse puriteinen vertrekken vanuit Delfshaven naar Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *