01 juli 1954 – BEROEPSVOETBALCLUB ROTTERDAM OPGERICHT

Rotterdam – Natuurlijk zijn clubs als Feyenoord, Sparta en Excelsior veel ouder, maar de oudste profclub in Rotterdam is vandaag in 1954 (01-07-1954) opgericht: de Beroepsvoetbalclub Rotterdam.

In deze periode zette het beroepsvoetbal zijn eerste stapjes in Nederland. En toen er hier en daar in Nederland dus bekend werd dat er een competitie in de maak was voor professionele voetballers kon Rotterdam niet achterblijven.

Al in april van 1954 gingen de eerste geruchten dat de NV. Beroeps Voetbalclub Rotterdam in de maak was. Maar zo makkelijk ging dat niet.

Want je kan wel spelers verzamelen, maar de overstap naar de profs had wel gevolgen. Je werd geroyeerd bij je club. Als je dicht tegen het Bondselftal (Oranje) aan zat, dan kon je dat ook wel op je buik schrijven.

Daarnaast was er het probleem van de accommodatie. Ook de gemeente Rotterdam had er geen zin in om een locatie te regelen ‘omdat het om een commerciële onderneming gaat’.

Maar met kleine stapjes ontstond er toch een club in Rotterdam. Op 1 juli 1954 wordt de club opgericht en wordt er 50.000 gulden in de clubkas gestort (een gigantisch bedrag voor die tijd). Donateurs kunnen vijf gulden aan de club schenken en krijgen dan een bewijs daarvan.

Twee weken later krijgt de club meer vorm. De club heeft dan 15 spelers. Ze komen van clubs uit Rotterdam, Schiedam en Dordrecht. Sterspeler is doelman en international Wim Landman. Ook ex-internationals Jan Everse (vader van de trainer Jan Everse) en Cock van der Tuyn.

De spelers krijgen een vast salaris en premies van 40 gulden voor een gewonnen wedstrijd tot 10 gulden voor een nederlaag. Trainer is de Oostenrijker Fuchs, die eerder werkzaam was bij ADO. De club speelt in groene shirts met het Rotterdamse wapen erop.

“De beroepsvoetbalclub Rotterdam heeft in Schieboek de beschikking gekregen over 2 velden op het sportcomplex Duyvestein en wil daar tribunes bouwen met een capaciteit voor 15.000 toeschouwers.”

(Het Vrije Volk, 17-07-1954)

De club moest in de beginperiode nog vaak uitwijken naar andere locaties, omdat de KNVB vaak dwars lag. Op 11 september 1954 speelt de BV Rotterdam de eerste wedstrijd, nota bene tegen Amsterdam. De wedstrijd wordt voor 7.000 toeschouwers afgewerkt in Hilversum (!).

Het Vrije Volk noemt de wedstrijd als ‘een ei zonder zout’ en ‘sfeerloos’. Het feit dat de wedstrijd in 0-0 eindigt helpt daarbij ook niet echt.

In november wordt duidelijk dat de twee competities, amateurs en profs, niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. De competitie worden samengevoegd. De Rotterdamse profs gaan samen met de Haagse profs tot de ‘Flamingo’s ‘54’, maar heet tegenwoordig Holland Sport. Die club speelt in Scheveningen.

01 juli 1981 – KONINGIN BEATRIX EN PRINS WILLEM-ALEXANDER OPENEN NIEUWE WILLEMSBRUG IN ROTTERDAM

Rotterdam – Prins Willem Alexander opent de nieuwe versie van de Willemsbrug in Rotterdam. Het is de eerste officiële klus van de jonge prins. De stad loopt massaal uit om de Koningin en prins Willem-Alexander te zien.

“Zelden heeft Rotterdam zo’n feest meegemaakt. De beide bruggen gaan de Rotterdammers aan het hart. Dat staat gezien de enorme belangstelling buiten kijf”

(Het Vrije Volk, 02-07-1981)

Er staan tienduizenden mensen langs de route van de Koningin en de kroonprins. Als ze is gepasseerd gaan op vele plekken de mensen over de hekken om achter de Koningin aan voor het eerst over de nieuwe brug te lopen.

“De politie was compleet overdonderd en liet het maar voor wat het was. Er was geen beginnen aan om het publiek op zijn plaats te houden. De Marinierskapel werd net niet onder de voet gelopen. Ondertussen lag de nieuwe brug te schommelen door het voetgangersgeweld. Het publiek voelde de brug onder z’n voeten wiebelen”

(Het Vrije Volk, 02-07-1981)

01 juli 1993 – RARA PLEEGT AANSLAG OP MINISTERIE SOCIALE ZAKEN

Den Haag – Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag wordt getroffen door een bomaanslag. Er wordt een gat geslagen in de gevel van ruim zes meter. De aanslag werd via de fax opgeëist bij Radio Rijnmond in een vier pagina’s tellende verklaring van RaRa. Ambtenaren van Sociale Zaken zijn belast met het zoeken naar illegalen.