10 mei 1940 – DUITSE AANVAL OP NEDERLAND

Regio – Duitse parachutisten worden op meerdere plekken in Holland gedropt, bij Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Op die manier willen ze zo snel mogelijk opstomen naar Den Haag met de hoofdmacht. Op sommige plekken, zoals in Rotterdam en Dordrecht wordt hard gevochten.

RTV Rijnmond maakte in 2015 een reconstructie van hoe het radionieuws van die dagen geklonken zou hebben.

10 mei 1978 – SCHIP RAMT ‘DE HEF’; TREINVERKEER LANG ONTREGELD

Rotterdam – Een gloednieuw zeeschip ramt het middenstuk van De Hef. Een zware laadboom raakt het omhoog gedraaide middenstuk van de brug. Daardoor is een van de belangrijkste spoorwegroutes van Nederland meteen gestremd. Het duurt dagen voordat de brug gerepareerd is.


Beschadigde gedeelte Koningshavenbrug in Rotterdam door 4 grote bokken uitgetakeld en op grote schuit geplaatst. Foto: Nationaal Archief/Anefo – Rob Bogaerts

10 mei 1981 – ‘LEDEN TEGENPARTIJ GEDOOD BIJ STAATSGREEP’

Den Haag – De leden Tedje van Es en F. Jacobse plegen een staatsgreep op het Binnenhof. Ze komen daar beide bij om het leven. De twee figuren zijn overigens niet echt, het zijn Van Kooten en De Bie. Zij hebben een fictieve partij opgericht: de Tegenpartij. Het is een persiflage op rechts-populistische partijen. Maar de twee zijn enorm populair en in peilingen kunnen ze zelfs rekenen op zetels. Met de nep-staatsgreep verdwijnen de twee ‘Vrije Jongens’ uit beeld.

10 mei 1997 – DELTAWERKEN HELEMAAL AF MET OPLEVERING MAESLANTKERING

Hoek van Holland – Het laatste onderdeel van de Deltawerken wordt opgeleverd: de Maeslantkering. Deze volautomatische, beweegbare kering moet het achterland (Rotterdam, Dordrecht) beschermen tegen hoog water. De kering gaat automatisch dicht als de waterstand in Rotterdam op 3 meter boven NAP komt (of in Dordrecht op 2,9 meter boven NAP). Op 10 mei wordt de kering door Koningin Beatrix gesloten. Daarna is hij één keer gesloten, op 8 november 2007.