13 december 2000 – OUD-BURGEMEESTER PEPER NIET LANGER VERVOLGD OM BONNETJES

Rotterdam – Oud-Burgemeester Peper van Rotterdam wordt niet vervolgd voor de bonnetjesaffaire bij de gemeente Rotterdam. Het strafrechtelijk onderzoek naar hem is stopgezet. Na een negatief advies van de accountants van KPMG stapte Peper op als minister van Binnenlandse zaken. Maar de zaken die opdoken waren te klein en te oud om tot vervolging over te gaan.

13 december 1872 – DUBBELE MOORD IN DEN HAAG DOOR (KOP VAN) JUT

Den Haag – In Den Haag wordt de rijke weduwe Van der Kouwen-Ten Cate om het leven gebracht. Ook haar dienstmeid wordt gedood. De daders gaan er met juwelen en aandelen vandoor. In Den Haag wordt woest gereageerd op de roofmoord. Pas in 1876 worden de daders opgepakt, ene Hendrik Jut en zijn vrouw. In de kranten wordt Jut een van de meest gewetenloze moordenaars uit de geschiedenis genoemd. Een kermisuitbater kwam vervolgens met een attractie, waarbij mensen met een hamer hun woede konden afreageren: een ‘kop-van-jut’. 

13 december 1991 – GROTE EXPLOSIE BIJ DSM IN DE BOTLEK;  MEERDERE DODEN

Botlek – Als een aannemer aan het werk is bij wat opslagtanks op het terrein van DSM komt er een vonk bij de dampen van benzoëzuur. Het veroorzaakt de grootste explosie in de Rotterdamse haven in de geschiedenis. Er vallen zes doden. Een gewonde overlijdt een paar maanden later alsnog aan zijn verwondingen, waarmee het uiteindelijke dodental op zeven komt.

Fabrieken in het Rijnmondgebied. Foto: DSM

Lees verder: Zes doden bij explosie bij DSM in de Botlek