15 maart 1580 – WILLEM VAN ORANJE VOGELVRIJ VERKLAARD

Delft – De Spaanse koning Filips II verklaart Willem van Oranje vogelvrij. Mensen die de rebellenleider ter dood brengen kunnen ook rekenen op 25.000 kronen en een plek in de adelstand. In 1582 volgt de eerste gerichte aanslag op de ‘vogelvrije’ Van Oranje, in Antwerpen. Die aanslag mislukte. Twee jaar later is het wel raak, Delft. Dan wordt Van Oranje gedood door Balthasar Gerards.

 

15 maart 1614 – ZOETERMEERSE MEER WORDT DROOGGELEGD

Zoetermeer – De Staten van Holland en Westfriesland geven toestemming om een meer bij Zoetermeer droog te leggen. Door de turfwinning rondom het meer, was het risico op overstromingen groot in het gebied. Het is de eerste grote drooglegging in het huidige Zuid-Holland.

15 maart 1848 – FEEST IN DEN HAAG VANWEGE NIEUWE GRONDWET

Den Haag – Uit angst voor vergelijkbare protesten als in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, besluit Koning Willem II tot het schrijven van een nieuwe grondwet. Zijn ministers, die daar niet van op de hoogte waren, dienen hun ontslag in. In Den Haag vindt vervolgens een (georganiseerde) feestvreugde plaats, waarbij vooral de radicale journalist Van Bevervoorde een hoofdrol speelt. De nieuwe grondwet, zo schrijft De Burger, wordt geschreven door Leidenaren Luzac en Thorbecke.

15 maart 1971 – AANSLAG OP OLIEBEDRIJF IN DE BOTLEK

Rotterdam – The Popular Front for the Liberation of Palestine commits in 1971 a terrorist attack in the field of oil company Gulf Oil in the Europoort. Nobody gets hurt, but the damage is large. Nearly a month after the attack be arrested several members of the Popular Front. It appears that they have placed their bomb in the wrong company.

15 maart 1996 – VLIEGTUIGBOUWER FOKKER FAILLIET

Papendrecht – Vliegtuigbouwer Fokker is failliet. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog staan er in Nederland in een keer 5 600 mensen op straat. Iedereen die nog in dienst is van Fokker wordt ontslagen. De curatoren nemen ongeveer 600 mensen opnieuw aan om de nog bestelde vliegtuigen af te bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.