18 september 1968 – WILDE STAKING BIJ WERF VEROLME

Rotterdam – Op de werf van scheepsbouwer Verolme breken ‘heftige arbeidsonlusten’ uit. Honderd mensen roepen op tot staking, daarbij wordt gedreigd met stokken. De overgrote meerderheid van het personeel is bang en trekt zich terug in de kantine. De (communistische) actievoerders eisen een loonsverhoging en minder personeel van onderaannemers. Een paar dagen later stelt de directie een ultimatum: aan het werk of ontslag. Daarop wordt de actie afgebroken. Loonsverhoging komt er niet.

 

18 september 1977 – ZESLING GEBOREN IN LEIDEN

Leiden – Voor het eerst in de geschiedenis wordt in Nederland een zesling geboren. Het gaat om vier meisjes en twee jongens. De kinderen zijn tussen de twee en drie pond per stuk. Een team van vijftien specialisten is bij de bevalling (Keizersnede) aanwezig. De moeder was behandeld met hormonen, omdat ze onvruchtbaar zou zijn. Een van de kinderen overleed in november.

 

18 september 1992 – POLIO-UITBRAAK IN ALBLASSERWAARD

Streefkerk – In het dorpje Streefkerk wordt bij een jongetje kinderverlamming (polio) geconstateerd. Het 14-jarig jongetje is niet gevaccineerd. Het ministerie van Volksgezondheid slaat groot alarm. De laatste keer dat een grote uitbraak plaatsvond was in 1978. Er komt een massaal inentingsproject, waar vrij veel gebruik van wordt gemaakt. In totaal zijn 79 mensen besmet met het virus.