30 september 1964 – ATOOMSCHIP TREKT BEKIJKS IN ROTTERDAM

Rotterdam – “Een prachtig schoorsteenloos schip dat in Rotterdam zeker de belangstelling van tienduizenden zal trekken”, schrijft Het Vrije Volk op 30 september 1964, de dag van de aankomst van de Savannah, het eerste atoomschip ter wereld.

Meteen na het aanmeren bij de Parkkade gingen de eerste nieuwsgierigen aan boord.

“Daar wachtte ons eigenlijk een anticlimax, al moeten we dat toch direct als een pluspunt voor de Savannah opvatten. We werden langs de reactor geleid, waar het personeel met de armen over elkaar voor het controlepaneel zat” (Het Vrije Volk, 30-09-1964)

Natuurlijk is er ook over de veiligheid nagedacht. Er is een plek aangewezen waar de Savannah naar toe moet, mocht er iets mis gaan. Een week later vertrekt het schip richting Antwerpen. Op dat moment zijn in Rotterdam 50.000 mensen aan boord geweest.

Atoom koopvaardijschip “Savannah” in Rotterdam, de “Savannah” bij Hoek van Holland. Foto: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo

Amsterdam

De populariteit van het schip in Rotterdam staat in schril contrast met de manier waarop het in Amsterdam begroet wordt, twee jaar later. Daar wijst de Gezondheidsraad van de stad een bezoek van het atoomschip af.

“Toelating van een nucleair schip tot een haven mag slechts worden overwogen indien de zekerheid bestaat dat het in een ongevalssituatie snel naar zee of naar een veilige noodligplaats kan worden overgebracht (…) bovendien is het vanbelang dat mogelijk radioactief besmet oppervlaktewater snel en langs natuurlijke weg naar zee wordt afgevoerd. In dit opzicht is de situatie in Amsterdam bepaald minder gunstig dan in Rotterdam”, (rapport Gezondheidsraad Amsterdam, 1966)

En dus gaat het bezoek aan Amsterdam niet door.

Nog geen tien jaar later blijkt dat een atoomvrachtschip een leuk idee is, maar zeker niet rendabel. In 1971 wordt het schip uit de vaart gehaald. Ook andere proeven gaan niet door. Alleen op militaire schepen (zoals duikboten) wordt nu nog gebruik gemaakt van atoomenergie.

Bronnen:

G-Geschiedenis – 5-2007 – Savannah niet welkom – Korte nucleaire glorie

Het Vrije Volk – 30-09-1964 – Sierlijke – vrijwel lege – Savannah in Rotterdam

 

30 september 2011 – ‘ODFJELL VERZWEEG BUTAAN-LEKKAGE’

Rotterdam – Tankopslagbedrijf Odfjell heeft een ontsnapping van 200 ton butaan verzwegen, meldt RTV Rijnmond. Justitie is een onderzoek gestart en kijkt of het bedrijf stilgelegd kan worden. De milieudienst kwam de ontsnapping op het spoor door een anonieme tip. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in de fout gaat. In 2004 lekte er al een keer 400.000 liter benzeen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.