19 juli 1572 – EERSTE VERGADERING DER STATEN-GENERAAL

Dordrecht – In het Hof in Dordrecht komen vertegenwoordigers van meerdere steden bij elkaar in opdracht van Prins Willem van Oranje. Tijdens de vergadering wordt gesproken over de organisatie van de opstand tegen de Spanjaarden. Willem van Oranje wordt erkend als stadhouder van de Koning. Ook wordt besloten dat er een vrijheid van godsdienst is.+

Lees verder: Hollandse steden spreken zich uit over steun aan Willem van Oranje

19 juli 1272 – GOUDA KRIJGT STADSRECHTEN

Gouda – Graaf Floris V verleent Gouda stadsrechten. Het plaatsje was rond het jaar 1000 ontstaan, vlakbij de vesting van de Heren Van der Goude (daar komt ook de naam vandaan). Vanwege de strategische locatie verlent de graaf de stadsrechten. Op dat moment wonen er rond de duizend mensen. Er mag dan tol geheven worden in Gouda en dat zorgt voor veel inkomsten in het plaatsje.

19 juli 1908 – VOORLOPER FEYENOORD OPGERICHT

Rotterdam – In café De Vereeniging wordt voetbalclub Wilhelmina opgericht. De club verandert een jaar later in HFC (Hillesluise Football Club) en later werd het RVV Celeritas. Pas in 1912 werd gekozen voor de naam Feijenoord. Toen kreeg het ook de rood-witte shirts en zwarte broek.

19 juli 2008 – FEYENOORD VIERT HONDERDJARIG JUBILEUM

Rotterdam – In de Kuip wordt gevierd dat Feyenoord honderd jaar oud is. Veel reden om feest te vieren is het niet, want de club heeft net een zeer slecht seizoen achter de rug (wel met bekerwinst). Op 19 juli is er een speciale jubileumdag (in plaats van de Open Dag).

19 juli 2013 – VAN DEN NIEUWENHUYZEN VEROORDEELD VOOR HAVENSCHANDAAL

Rotterdam – Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen wordt veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn aandeel in het Havenschandaal. Hij wordt schuldig bevonden aan omkoping, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Volgens de rechter heeft Van den Nieuwenhuyzen de toenmalig directeur van het havenbedrijf omgekocht met 1,2 miljoen euro. In ruil kreeg hij gemeentelijke bankgaranties ter waarde van 183 miljoen euro. Met die bankgaranties probeerde hij RDM overeind te houden. De zaak kwam in 2004 naar buiten.