19 maart 1956 – BEP VAN KLAVEREN NEEMT AFSCHEID VAN HET BOKSEN

Rotterdam – Op 48-jarige leeftijd (!) neemt Rotterdammer Bep van Klaveren afscheid van de bokssport. Hij moet in de laatste wedstrijd opgeven tegen de Duitser Handke, met een oogwond.

Het was geen sprankelend gevecht. Daar was de sfeer ook niet naar. Er hing iets van de weemoed over Beps laatste wedstrijd in de Ahoy’hal

(Het Vrije Volk, 20-03-1956)

In de vierde ronde kreeg Van Klaveren een kopstoot (duidelijk waarneembaar volgens de krant, maar niet gezien door de scheidsrechter). Niet lang daarna moest hij opgeven met een oogwond.

Na de pauze werd Van Klaveren gehuldigd. Volgens de verslaggever van Het Vrije Volk kreeg Van Klaveren tal van bloemen en cadeaus.

(verhaal gaat verder onder de afbeelding)

Wedstrijdaffiche afscheidswedstrijd Bep van Klaveren

De Olympisch Kampioen van 1928 had zijn afscheid meerdere keren uitgesteld. Dat liet de voorzitter van de boksbond, Van der Braak, ook doorschemeren in zijn afscheidsrede.

Maar één verzoek heb ik aan je. Kom nou niet meer bij ons om nóg een wdstrijd. We zouden het je moeten weigeren. Wij willen een eervolle herinnering houden aan de grootste bokser die Nederland ooit heeft gekend: Bep van Klaveren” 

(voorzitter Van der Braak, boksbond, Het Vrije Volk, 20-03-1956)

Alle cadeaus en mooie woorden raakten de grofgebekte Rotterdammer dusdanig, dat hij zeer emotioneel werd. Tranen liepen over zijn wangen, als we de kranten moeten geloven. Theo Huizenaar, die jarenlang Van Klaveren begeleidde, moest uiteindelijk maar het woord voeren.

We hebben vaak gestreden Bep. We hebben in ons leven zoveel moeilijkheden overwonnen, dat ik nooit had kunnen dromen dat mij dit zo zwaar zou vallen. Hier staat voor u een man, die zijn leven aan de bokssport heeft gegeven. Hij kon alleen maar boksen, hij had geen tijd om mens te zijn.

Bep van Klaveren overleed in Rotterdam in 1992.

19 maart 1997 – ROTTERDAMSE KUNSTSCHILDER WILLEM DE KOONING OVERLEDEN

Rotterdam – De in Rotterdam geboren kunstschilder Willem de Kooning overlijdt in zijn studio in New York. Hij vertrekt op zijn 22you are naar Amerika en daar wordt hij de grondlegger van het abstract expressionisme. Zijn werk levert miljoenen op. In 1996 werd nog één van zijn werken verkocht voor 26 miljoen gulden. Dat was toen het hoogste bedrag dat ooit voor het werk van een levende schilder werd betaald.

19 maart 2014 – WILDERS VESTIGT AANDACHT OP ZICH MET ‘MINDER MAROKKANEN UITSPRAAK’

Den Haag – PVV-leider Geert Wilders zorgt voor veel ophef door na de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag aan zijn achterban te vragen of ze ‘meer of minder Marokkanen wilden in Nederland’. Het publiek scandeert ‘minder, minder’. De uitspraken (wat later een opgezet toneelstukje blijkt te zijn volgens de betrokkenen) zorgen ervoor dat duizenden mensen in Nederland aangifte doen van discriminatie. Hij wordt uiteindelijk vervolgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.