20 september 1966 – SENATOR SLAAT KERSVERSE COLLEGA EEN BLAUW OOG

Den Haag – Na de installatie van de Senaat voor een nieuwe periode ontstaat er een vechtpartij in de koffiekamer. Hendrik Adams van de Boerenpartij krijgt een klap van Jan Baas (VVD). Beide heren kennen elkaar al uit de Tweede Wereldoorlog, toen ze allebei les gaven op dezelfde school. Baas vertelt na de Senaatsvergadering dat Adams nationaalsocialistische sympathieën had.

Toen Baas daar iets van zei, liet Adams weten ‘dat hij ervoor zou zorgen dat Baas gedeporteerd zou worden’. Na de vergadering komt het tot een handgemeen, waarbij Adams een blauw oog oploopt. Twee weken later trekt Adams zich terug. De kwestie zorgt uiteindelijk voor een deel tot de ondergang van de Boerenpartij.

Lees verder: Meppende senator in de koffiekamer; Baas (VVD) slaat Adams (Boerenpartij) een blauw oog

20 september 1989 – TELEURSTELLENDE BENEFIETWEDSTRIJD VOOR SLM-RAMP

Rotterdam – Slechts 8.000 mensen komen naar De Kuip voor de benefietwedstrijd tussen het Nederlands Elftal en het Kleurrijk elftal. De wedstrijd levert daardoor 400.000 gulden op, maar de organisatie had op veel meer gehoopt. Er wordt vooral geklaagd over de hoge prijzen voor de kaartjes.

Feyenoord Stadion – voetbalstadion – De Kuip: Overzicht buitenzijde stadion. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Lees verder: Benefietwedstrijd SLM-Ramp afgewerkt in vrijwel lege Kuip

20 september 2004 – GROTE DEMONSTRATIE IN CENTRUM ROTTERDAM TEGEN BEZUINIGINGEN

Rotterdam – In Rotterdam gaat een estafettestaking van start tegen bezuinigingen van de overheid. Trams en bussen rijden niet en ook in de haven ligt het werk deels stil. Tienduizenden demonstranten trekken naar de Coolsingel. Volgens de vakbonden deden er meer dan 50.000 mensen aan de actie mee.

20 september 1697 – VREDE VAN RIJSWIJK MAAKT EINDE AAN NEGENJARIGE OORLOG

Rijswijk – In het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuburch wordt het vredesverdrag gesloten dat een einde maakt aan de negenjarige oorlog. De oorlog ging tussen de Grote Alliantie (het Heilige Roomse Rijk (=min of meer Duitsland), Denemarken, Zweden, Spanje, Engeland en Nederland) en Frankrijk. De uitkomst was dat Frankrijk de Nederlandse koning Willem III erkende als Koning van Engeland. Ook mocht Nederland de zuidelijke steden (in huidig België) belegeren.