22 juli 1980 – OLIERAMP IN DE EUROPOORT

Rotterdam – In de Europoort is de Liberiaanse tanker Energy Concentration in tweeën geknikt tijdens het lossen van olie. Door een ‘beginnersfout’ (zegt de directeur van het Havenbedrijf) raakte het schip uit balans en knakte het in tweeën. Uiteindelijk komt 100.000 liter olie in het water terecht, dat door schermen in het water wordt tegengehouden. Aanvankelijk ontstaat er paniek, omdat bij een soortgelijk incident in Ierland (Whiddy Island) in januari 1979 de olie in brand vliegt en explodeert (50 doden).

22 juli 1969 – HEINENOORDTUNNEL GEOPEND

Barendrecht – De route tussen Rotterdam en Vlissingen kende na de opening van de Zeelandbrug, Haringvlietbrug en Grevelingendam nog maar één probleemgeval: de hefbrug bij Barendrecht. Die wordt op 22 juli 1969 niet meer gebruikt, als de Heinenoordtunnel wordt geopend.

De minister rijdt in een oude auto door het lint. Foto: Nationaal Archief/Anefo

Lees verder: Laatste fileknelpunt Rotterdam-Vlissingen verdwenen met Heinenoordtunnel

22 juli 2011 – ‘DOE EENS NORMAAL MAN’ IN DE TWEEDE KAMER

Den Haag – Misschien een van de vreemdste debatten ooit in de Tweede Kamer. Tijdens de algemene beschouwingen gaan PVV-leider Wilders en premier Rutte tegen elkaar tekeer. Wilders raakte geïrriteerd omdat Rutte afstand nam van de uitspraak van PVV’er Van Roon dat de Turkse premier Erdogan een “islamitische aap” is. Rutte reageerde vervolgens zelf met de opmerking dat Wilders zelf normaal moest doen.

22 juli 2013 – VECHTPARTIJ IN HAAGSE RECHTSZAAL NA ‘LAGE STRAFEIS’

Den Haag – In de Haagse rechtszaal breekt een vechtpartij uit, in de zaak tegen een 21-jarige Bulgaar, die in juli 2012 een 13-jarige jongen doodreed op de Van Boetzelaerlaan in Scheveningen. Tegen de verdachte was een werkstraf geëist en dat was veel te weinig in de ogen van de nabestaanden. De parketwachten hadden alle moeite om de gemoederen tot rust te brengen. Volgens mensen in de zaal waren er zeker 40 personen bij de vechtpartij betrokken. De man krijgt later van de rechter alsnog negen maanden cel.