23 juli 1490 – JONKER FRANS OPGEPAKT NA SLAG BIJ BROUWERSHAVEN

Rotterdam/Dordrecht – ‘Roofridder’ Jonker Frans van Brederode wordt opgepakt bij de Slag bij Brouwershaven. Hij had daarvoor al Rotterdam verlaten en voerde plundertochten uit bij de Zeeuwse eilanden. Hij wordt meegenomen naar de Puttoxtoren in Dordrecht en overlijdt korte tijd later aan zijn verwondingen. Daarna wordt hij opgeknoopt voor zijn rol in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Toch wordt hij in Rotterdam nog altijd als held gezien.

 

23 juli 2002 – LPF-STAATSSECRETARIS NA EEN PAAR UUR WEER WEG NA MILITIE-VERLEDEN

Rotterdam – Het nieuwe kabinet van Jan Peter Balkenende komt al binnen een paar uur in opspraak, als blijkt dat de nieuwe LPF-staatssecretaris Philomena Bijlhout lid is geweest van een burgermilitie in Suriname. Op foto’s van RTL Nieuws is te zien dat ze in uniform loopt. De foto is gemaakt na de decembermoorden van 1982. Ze had daarover gelogen. De oud-eindredactrice van TV Rijnmond was een paar uur staatssecretaris, maar kreeg wel 2,5 jaar wachtgeld. Ze is nog altijd de kortst zittende staatssecretaris van Nederland.

 

23 juli 1902 – VOETBALCLUB EXCELSIOR OPGERICHT

Rotterdam – Een groep vrienden uit Kralingen richt de club Excelsior op. De jongens met een arbeidersachtergrond speelden regelmatig voetbal. Excelsior is een van de eerste arbeidersclubs van de stad. Tot dan wordt voetbal vooral door de elite gespeeld.

Excelsior speelde in haar bestaan niet altijd in Kralingen, maar keerde er wel altijd terug. Zo speelde het een tijdje haar thuiswedstrijden op Zuid (!) aan het Afrikaanderplein. Maar vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde Excelsior terug naar Woudestein.