22 maart 1621 – HUGO DE GROOT ONTSNAPT UIT LOEVESTEIN IN BOEKENKIST

Gorinchem – De Delftse rechtsgeleerde Hugo de Groot, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in Slot Loevestein, weet te ontsnappen in een boekenkist. Vanwege de festiviteiten werd de kist niet gecontroleerd. In Gorinchem verkleed hij zich en vlucht hij naar Brabant.

Lees verder: Levenslang veroordeelde ontsnapt in boekenkist uit gevangenis 

22 maart 1979 – BRITSE AMBASSADEUR IN KOELEN BLOEDE VERMOORD

Den Haag – De Britse ambassadeur in Nederland wordt voor zijn huis in bij een snel uitgevoerde aanslag doodgeschoten. Ook zijn butler overleeft de aanslag niet. De aanslag wordt niet opgeëist, maar de politie gaat er al snel vanuit dat de Noord-Ierse IRA-beweging achter de aanslag zit. Kort daarvoor werd door de IRA gewaarschuwd voor ‘aanslag op Britse doelen op het Europese vasteland.’

De auto van Sir Richard Sykes bij het Westeinde Ziekenhuis. Foto: Haags Gemeentearchief/Robert Scheers

Lees ook: Britse ambassadeur doodgeschoten in Den Haag

22 maart 1994 – LAATSTE LICHTSCHIP BINNENGEHAALD

Hellevoetsluis – Lichtschip De Noord-Hinder loopt de haven binnen van Hellevoetsluis. Het was het laatste overgebleven lichtschip van Nederland. Het schip maakt plaats voor een immense boei, voorzien van elektronica en zonnepanelen. Saillant is dat de Noord-Hinder ook de eerste plek was (1859) waar een lichtschip werd geplaatst.

22 maart 1998 – VAN KOOTEN EN DE BIE STOPPEN OP TV

Den Haag – Het Haagse tv-duo Kees van Kooten en Wim de Bie maken in hun laatste uitzending van het seizoen bekend  dat ze stoppen met hun gezamenlijke televisieoptredens. De twee werden bekend met typetjes zoals Jacobse en Van Es (‘vrije jongens’), de Vieze Man en wethouder Hekking. Van ruzie is geen sprake, zeggen de twee.