29 november 1983 – STAKENDE VUILNISMANNEN MOETEN WEER AAN HET WERK VAN RECHTER

Rotterdam – Vakbond Abvakabo moet voor de rechter verschijnen, omdat meerdere partijen willen dat er een einde komt aan een staking, van onder meer de Rotterdamse vuilnismannen van de ROTEB. De actie is dan drie weken bezig. Er wordt geen vuil opgehaald en er worden geen ratten bestreden. De rechter zegt dat de stakers weer aan het werk moeten in Rotterdam. De actie was gericht tegen een salariskorting van 3 procent op de ambtenarenlonen.

Lees verder: Rechter maakt einde aan wekenlange staking van vuilnisdienst in Rotterdam

29 november 2006 – TWEE ONTSPORINGEN OP NIEUW RANDSTADRAIL

Den Haag – In Den Haag ontsporen twee tramstellen van de splinternieuwe Randstadrail. Het ging twee keer mis bij de halte Forepark. Zeker 17 passagiers raken gewond. Het verkeer over Randstadrail wordt grotendeels stilgelegd. De problemen werden veroorzaakt door een kapotte wissel en te weinig bewegingsruimte tussen wielen en rails. Later wordt een deel van het spoor vervangen. Pas in september mogen er weer passagiers over het traject.

29 november 1938 – ROTTERDAMSE BURGEMEESTER VERBIEDT INTERLAND NA KRISTALLNACHT

Rotterdam – Burgemeester Oud van Rotterdam verbiedt de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland in het Feijenoord-stadion, uit angst voor rellen. Die ongeregeldheden zouden kunnen plaatsvinden na de Kristallnacht van 9 november. Veel mensen zijn het niet eens met de rellen, die deels door de overheid zijn aangewakkerd en gestimuleerd.

In De Volkskrant van 30 november laat de KNVB weten dat ze teleurgesteld zijn, maar zich wel neerleggen bij het besluit. Het verplaatsen van de wedstrijd naar Amsterdam is geen optie.

In de dagen ervoor werd in meerdere (vooral linkse) kranten opgeroepen om de wedstrijd te schrappen. Karel Lotsy, Dordtenaar, later voorzitter van de KNVB en op dat moment FIFA-bestuurder, wijst erop dat sport en politiek gescheiden moeten blijven.

Bron: Jurryt van der Voorden / Sportgeschiedenis: Nederland – Duitsland afgelast na Kristallnacht