04 juli 1428 – VOORLOPIG EINDE AAN BURGEROORLOG IN HOLLAND MET ‘ZOEN VAN DELFT’

Delft – De ‘Zoen van Delft’ maakt een einde aan de grootste burgeroorlog die Holland heeft gekend; de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In de vredesovereenkomst wordt bepaald dat Jacoba van Beieren de macht over Holland overdraagt aan Filips van Bourgondië. Aan het einde van de vijftiende eeuw speelde de Hoekse en Kabeljauwse twisten nog een paar jaar op.

Lees verder: Einde van burgeroorlog na ‘Zoen van Delft’

04 juli 1747 – BOERENOPSTAND IN ALBLASSERWAARD OM HOGE BELASTINGEN

Hardinxveld-Giessendam – De boeren in de Alblasserwaard komen in opstand tegen de torenhoge belastingen. Zo’n 500 boeren uit meer dan 10 dorpen trekken door de polder. In Hardinxveld wordt een cafébaas gedood. Huizen van de plaatselijke autoriteiten worden in brand gestoken.

Lees verder: Boeren in opstand in de Alblasserwaard: ‘Je zal wel zien wat er van komt’

04 juli 1989 – ROTTERDAMSE ZAKENMAN VERKOOPT MILJOENENBELANG

Rotterdam – De bekende vakantieparkketen Center Parcs Nederland (voorheen Sporthuis Centrum) wordt op 4 juli 1989 verkocht door de Rotterdamse eigenaar Piet Derksen. Een Schotse brouwerij neemt de parken over.

Voor het personeel ligt er ook een extraatje klaar. Zo’n 3 miljoen gulden wordt verdeeld over het personeel.

Dat wil niet zeggen dat Derksen berooid achterblijft. De zeer gelovige Derksen krijgt bijna 750 miljoen gulden voor zijn parken. Daarvan gaat 665 miljoen naar de Levend Water-beweging, een religieuze club.

Hij wil het geld steken in het opzetten van een televisiezender, bedoeld om mensen te bekeren tot het geloof. Rusland is het belangrijkste doel.

Als Derksen zeven jaar later overlijdt is veel van dat geld verdwenen. Toch erven de kinderen nog ongeveer 200 miljoen gulden.

04 juli 2011 – MLADIC UIT RECHTSZAAL GEZET TIJDENS EERSTE ZITTINGSDAG OVER SREBRENICA

Den Haag – Voormalig Bosnisch legerleider Ratko Mladic wordt op de eerste zittingsdag van zijn proces uit de rechtszaal verwijderd. Hij blijft de rechter onderbreken en weigert te zeggen of hij schuldig of onschuldig is. Als de rechter dat interpreteert als ‘niet schuldig’ wordt Mladic nog bozer. De rechter laat hem vervolgens uit de zaal zetten. De zaak (die onder meer over Srebrenica gaat) is nog steeds niet afgerond.