03 juli 1950 – BRIELSE MAAS WORDT BRIELSE MEER

Brielle – Vier sleepboten slepen een caisson in het laatste overgebleven gat van de Brielse Maas. Daarmee wordt het van de zee afgesloten en wordt een binnenmeer gevormd. De afsluiting (nog 3 jaar voor de watersnoodramp) was nodig voor de landbouw. Vaak kwam er zout water richting de landbouwgebieden en dat zorgde voor een verzilting van landbouwgrond

Lees verder: Brielse Maas is nu Brielse Meer

03 juli 1623 – SAMENZWEERDERS IN ROTTERDAM ONTHOOFD

Rotterdam – Claes Michielszoon Bontenbal (secretaris van Zevenhuizen) wordt samen met een paar andere remonstranten ter dood veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een samenzwering tegen Prins Maurits van Oranje. Er werden mensen ingehuurd om de Prins te vermoorden, maar zij waarschuwen Maurits. Achter het Rotterdamse raadhuis wordt Bontenbal met wat andere samenzweerders onthoofd.

03 juli 1918 – EERSTE VROUW IN DE TWEEDE KAMER; SUZE GROENEWEG UIT STRIJENSAS

Rotterdam/Strijensas – De Rotterdamse onderwijzeres Suze Groeneweg (geboren in Strijensas) wordt als eerste vrouw verkozen in de Tweede Kamer. De SDAP had twee vrouwen op de kieslijst gezet op verkiesbare plaatsen. Suze Groeneweg was namens kieskring Rotterdam er één van. Vrouwen hadden bij deze verkiezing nog geen stemrecht, maar konden wel op de kieslijst gezet worden. De intrede van een vrouw aan het Binnenhof leidde wel tot wat aanpassingen. Zo moest er een verkleedruimte komen voor Groeneweg. Naast Kamerlid zat Groeneweg ook in de Provinciale Staten (sinds 1919) en in de gemeenteraad van Rotterdam (ook sinds 1919).

Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Fotograaf: Onbekend.

Lees verder: Suze Groeneweg is eerste vrouw in de Tweede Kamer

03 juli 1985 – KROONPRINS TREEDT TOE TOT RAAD VAN STATE

Den Haag – Tijdens een korte en sobere plechtigheid wordt kroonprins Willem-Alexander opgenomen in de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de overheid. Het is traditie dat de troonopvolger plaatsneemt in de Raad zodra ze 18 worden. Tegenwoordig is Koning Willem Alexander de voorzitter van de Raad van State, ook al is de leiding in handen van de vicepresident.

03 juli 1999 – DEEL(TJE) ROTTERDAM AUTOVRIJ OP ‘AUTOVRIJE ZATERDAG’

Rotterdam – Rotterdam sluit een deel van de stad af vanwege de Autovrije Zaterdag. Terwijl de meeste andere gemeenten een dag in september hebben uitgekozen, kiest Rotterdam voor 3 juli. De omgeving van de Coolsingel en de Erasmusbrug worden afgesloten. De verwachting is dat mensen massaal over de brug fietsen en lopen, maar dat gebeurt niet. Ondernemers komen nog in protest tegen de naam ‘autovrije zondag’, zodat de dag een ‘alternatieve mobiliteitsdag’ genoemd wordt.

03 juli 2010 – CANCELLARA IN HET GEEL NA TOURSTART IN ROTTERDAM

Rotterdam – Fabian Cancellara vertrek morgen in het geel bij de eerste etappe van de Tour de France. Hij won vandaag de proloog in Rotterdam. Hij legde de ruim acht kilometer door het centrum van de stad af in precies 10 minuten. Snelste Nederlander was Niki Terpstra op de zestiende plek. Het parcours liep via het Zuidplein, de Erasmusbrug, Willemsbrug weer terug naar het Zuidplein, waar de finishlijn lag.