05 juli 1922 – VROUWEN VOOR HET EERST NAAR DE STEMBUS

Den Haag – Na jarenlang knokken voor het stemrecht mogen vrouwen vandaag voor het eerst hun actieve stemrecht gebruiken. Koningin Wilhelmina brengt in Den Haag haar stem uit.

De vrouwenbeweging in Nederland kreeg aan het einde van de negentiende eeuw serieuze vormen. In 1906 werd voor het eerst officieel gevraagd om vrouwenstemrecht. Dat gebeurde opnieuw in 1916. In beide gevallen werd het verzoek niet verhoord.

Pas na de verkiezingen in 1918 (toen er passief vrouwenkiesrecht was en er wel óp vrouwen gestemd kon worden maar niet dóór vrouwen) kwam er vrouwenstemrecht. Op 5 juli 1922 mochten vrouwen in het hele land voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer.

(In de periode 1919-1922 waren er al wat lokale verkiezingen geweest waar vrouwen konden stemmen).

 

05 juli 1351 –  WATER KLEURT DAGENLANG ROOD NA SLAG BIJ ZWARTEWAAL

Zwartewaal – In de strijd tussen Margaretha van Beieren (Hoeken) en Willem V van Holland (Kabeljauwen) in de machtsstrijd om Holland, valt de voorlopige beslissing bij de Slag om Zwartewaal. Er wordt drie dagen lang gevochten en op 5 juli valt er een definitieve winnaar aan te wijzen. Margeratha verliest en Koning Edward III van Engeland stapt over naar het kamp van Willem V. Daardoor kan Margeretha niet anders dan haar strijd staken. Hoeveel slachtoffers er vielen bij de slag is niet duidelijk. Wel werd gezegd dat het water bij Zwartewaal drie dagen lang rood kleurde door de slag.

Slag bij Zwartewaal. Maker: onbekend

05 juli 1984 – EERSTE NEDERLANDSE DIEPVRIESBABY GEBOREN IN DIJKZIGT

Rotterdam – In het Rotterdamse ziekenhuis Dijkzigt-ziekenhuis wordt de eerste Diepvriesbaby geboren. Eerder was in dat ziekenhuis (ook met arts Zeilmaker) ook al de eerste Nederlandse reageerbuis geboren. Zeilmaker heeft tijdens zijn onderzoek naar IVF veel ervaring opgedaan met ervaring opgedaan met het invriezen van embryo’s, zodat hij nu een voorsprong heeft. Toch is Dijkzigt niet de eerste ter wereld, want in april 1984 wordt in Australië het eerste diepvrieskindje ter wereld geboren.

 

05 juli 1882 – MARINESCHIP VERGAAT BIJ SCHEVENINGEN; 66 DODEN

Zr. Ms. Adder

Scheveningen – De grootste scheepsramp van de Nederlandse marine in de 19e eeuw. Het marineschip Zr. Ms. Adder verdwijnt plotseling voor de kust van Scheveningen. Alle 66 opvarenden komen om het leven.

Het schip was onderweg naar Hellevoetsluis, maar komt halverwege in een sterke wind terecht. Meerdere passerende schepen zien dat het marineschip het zwaar heeft in de storm, maar het wordt niet duidelijk wat er nu precies aan de hand is. Anderen zien rook uit het schip komen of zelfs een lichtflits. Daarna verdwijnt het. Door de storm lukt het andere schepen niet om te assisteren.

Een paar dagen later spoelden eerst een reddingsboeien later de eerste lichamen. De lichamen werden teruggevonden langs de kust van Noord-Holland en de Waddeneilanden.

De oorzaak van het zinken van de Adder is altijd onopgelost gebleven. Een ontploffing werd uitgesloten, omdat de meeste drenkelingen een reddingsvest aan hadden. Ook een aanvaring lijkt niet de oorzaak.

Wel blijkt uit papieren die bij een van de opvarenden is gevonden dat het schip al urenlang problemen had. Zo wilde de kapitein terug naar IJmuiden, maar dat lukte niet.

In 2017, 135 jaar na de scheepsramp, zijn de slachtoffers voor het eerst herdacht. Het wrak is nooit geborgen en ligt nog altijd een paar kilometer van Scheveningen.

 

05 juli 1996 – DOORBRAAK WIELRENNER MICHAEL BOOGERD MET WINST TOURETAPPE

Den Haag – De voor het grote publiek nog onbekende Haagse wielrenner Michael Boogerd kent zijn doorbraak, door de zesde etappe van de Tour de France te winnen. Hij komt als eerste aan in de rit naar Aix-les-Bains. Hij wint van de Spanjaard Melchor Mauri, die zich verremt in de stromende regen.