07 juli 1976 – OPVALLEND TRANSPORT: EEN BOORPLATFORM OP DE NIEUWE WATERWEG

Rotterdam – Een 110 meter hoog boorplatform wordt van de Maasvlakte naar open zee gesleept. Daar gaat het op weg naar Noorwegen. Het is het grootste transport in de Rotterdamse haven tot dan toe. Vele duizenden mensen kijken vanaf de kant toe hoe het gevaarte door 12 slepers wordt voortgetrokken.

Boorplatform Andoc wordt voorgetrokken door slepers. Foto: Rijksvoorlichtingsdienst, Nationaal Archief

Over het transport was wel wat gedoe, omdat de Havendienst en Rijkswaterstaat zwart op wit wilden hebben dat bouwer Andoc de schade zou vergoeden, als die zou ontstaan. Volgens Andoc waren de afspraken voor een vergunning al rond en het bedrijf dreigt met een rechtszaak, maar de partijen komen er op het laatste moment toch nog uit, waardoor de klus door kan gaan.

Mensen kijken toe hoe het boorplatform Andoc naar zee wordt gesleept. Foto: Nationaal Archief/Anefo

07 juli 1987 – EINDELIJK AKKOORD IN ROTTERDAMSE HAVEN NA HALF JAAR MET ACTIES

Rotterdam – Na zes maanden van actie voeren met stiptheidsacties en verrassingsacties, is er een akkoord in de stukgoedsector in de Rotterdamse haven. Havenwerkers waren boos over de aangekondigde gedwongen ontslagen in de haven. Die ontslagen waren tegen de afspraken in. Uiteindelijk onderhandelt de hoofdredacteur van het Vrije Volk (!) tussen beide partijen en komt er alsnog een akkoord. De bond wint, er komen geen gedwongen ontslagen.

07 juli 1954 – TOUR DE FRANCE TREKT DOOR DEN HAAG, ROTTERDAM EN DORDRECHT

Regio – De eerste etappen van de Tour de France van 1954 gaat door Zuid-Holland. Na de start in het Olympisch Stadion in Amsterdam gaat het peloton door Haarlem, Noordwijk, Scheveningen en Den Haag. In Rotterdam volgt de ravitaillering, waarna het peloton over de Rijksweg (nu A16) naar Dordrecht gaat. Daar gaan de renners over de oude Moerdijkbrug naar België. De finish is in Brasschaat. Nederlander Wout Wagtmans komt als eerste over de finish.

Tour de France 1954 – Amsterdam – Brasschaat. Beelden: Polygoon 54-28, Instituut Beeld en Geluid

07 juli 1996 – KRAJICEK WINT WIMBLEDON

Den Haag – Nederlander Richard Krajicek (geboren in Rotterdam, opgegroeid in Den Haag) wint een van de belangrijkste tennistoernooien ter wereld: Wimbledon. Nadat hij eerder Michael Stich en topfavoriet Pete Sampras verslaat, weet hij in de finale Malivai Washginton te verslaan.

07 juli 1999 – PROVINCIE VERLIEST MILJOENEN MET FAILLISSEMENT CETECO

Den Haag – Volgens het Algemeen Dagblad loopt de Provincie Zuid-Holland veel geld mis door het faillissement van het handelshuis Ceteco. Later blijkt dat de provincie voor 2 miljard gulden heeft belegd met belastinggeld. De provincie raakt 47,5 miljoen gulden kwijt. De affaire leidt tot het aftreden van de commissaris van de koningin en drie gedeputeerden. Er komt daarna een verbod op het bankieren door overheidsorganen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.