06 februari 1894 – EERSTE WEDSTRIJD VAN ‘NEDERLANDS ELFTAL’

Rottedam – Aan de Linker Rottekade speelt het Bondselftal van de Nederlandse Voetbalbond tegen het Engelse Felixstowe United. Het is de eerste wedstrijd van een ‘Nederlands elftal’, maar het gaat niet de boeken in als een interland, omdat de tegenstander een clubteam is. Oranje verliest met 1-0. Opvallend: alle spelers speelden in hun eigen clubtenue.

Lees verder: Beste spelers van Nederland niet opgewassen tegen Engelse ploeg

06 februari 1623 – MISLUKTE AANSLAG OP HET LEVEN VAN PRINS MAURITS

Den Haag – Vier matrozen benaderen prins Maurits, met het nieuws dat ze zijn ingehuurd om deel uit te maken van een moordaanslag op de prins, een dag later. In de dagen erna worden de vijftien samenzweerders één voor één opgepakt. Daar zat een zoon bij van Johan van Oldenbarneveldt, de raadspensionaris die eerder door Maurits ter dood gebracht werd. In juli worden de meeste samenzweerders onthoofd.

06 februari 1965 – KUNSTREL IN GORINCHEM

Gorinchem – Burgemeester Van Rappard van Gorinchem heeft hoogstpersoonlijk een expositie van moderne kunst tegengehouden, op de dag van de opening in Schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Hij omschrijft de kunst als ‘het meest afgrijselijke, ontuchtige, kreupele en onnodig stuitend’. Er is naakt te zien op de schilderijen. De kunstcensuur in Gorinchem zorgt voor een landelijke rel.

Entree van De Nieuwe Doelen in Gorinchem – Foto: Regionaal Archief Gorinchem

Lees verder: Gorinchemse burgemeester veroorzaakt kunstrel met expositieverbod