08 september 1965 – FEIJENOORD WINT VELDSLAG VAN REAL MADRID

Rotterdam – In de Europa Cup I wint Feijenoord met 2-1 van Real Madrid. De goals zijn van Puskas (Real), Venneker en Kraay (Feijenoord). De wedstrijd is zeer hard en vooral na de omstreden 2-1 van Kraay breekt de chaos uit. Feijenoord heeft niets aan de overwinning, want twee weken later wordt het na de 0-5 in de return in Rotterdam alsnog uitgeschakeld.

08 september 1898 – EERSTE WOLKENKRABBER VAN NEDERLAND OPGELEVERD

Rotterdam – In het centrum van Rotterdam wordt het Witte Huis geopend. Met 45 meter hoog is het de eerste ‘wolkenkrabber’ van Europa. Het gebouw werd in 1897 ontwikkeld door twee Rotterdamse broers: Gerrit en Herman van der Schuijt. Zij waren geïnspireerd door de Amerikaanse wolkenkrabbers, tijdens een reis naar New York, een paar jaar eerder. Voor de bouw van het Witte Huis werden enkele panden aan de Wijnhaven en de Geldersekade afgebroken.

In tegenstelling tot de meeste Amerikaanse wolkenkrabbers, werd het Witte Huis gemetseld, in plaats van dat er staal werd gebruikt. Bij de aanbesteding werd gekozen voor aannemer Stelwagen, die een bod deed van 127.900 gulden, een bedrag dat aanzienlijk hoger was dan gepland.

Het pand kreeg 11 verdiepingen en was 20 bij 20 meter breed en diep. Om het kolos op zijn plek te houden werden 900 heilpalen de grond in geslagen. De bouw ging niet geheel vlekkeloos, want op 1 augustus 1897 stortte een naastgelegen pand in.

Bron: Erfgoed bekeken

08 september 1983 – CABARETIER WIM KAN OVERLEDEN

Den Haag – Op 72-jarige leeftijd overlijdt onverwachts Wim Kan. Hij lag in het ziekenhuis in Nijmegen. Kan groeide op in Den Haag en werd een van de grootste cabaretiers uit de Nederlandse geschiedenis. Samen met Toon Hermans en Wim Sonneveld vormden ze de ‘grote drie’ van het naoorlogse Nederlandse cabaret.

08 september 1995 – OMSTREDEN HAAGS STADHUIS GEOPEND

Den Haag – Koningin Beatrix opent het nieuwe Stadhuis van Den Haag aan het Spui. Over het gebouw is lang gediscussieerd, over het ontwerp, met een enorme ruzie binnen de PvdA tot gevolg. Ook was het pand best duur, zo’n 275 miljoen gulden. Behalve het stadhuis was het pand ook een bibliotheek.

08 september 2002 – DUIZENDEN KINDEREN BIJ OPTREDEN K3 NAAST DE KUIP

Rotterdam – Ter promotie van hun nieuwe CD maakt K3 een korte promotietour met gratis concerten in Nederland. Een daarvan is op het terrein van de Kuip, net buiten het stadion. Er komen duizenden kinderen met hun ouders op af. Maar veel zien de kinderen niet van het concert (en haken huilend af), omdat het zo druk is. De veiligheidsmanagers bij de Kuip besluiten de hekken van het stadion open te gooien, zodat kinderen ook op de trappen van het stadion wat kunnen zien. Bij de optredens in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven is het beduidend minder druk.