09 maart 1872 – EERSTE SCHIP DOOR NIEUWE WATERWEG

Rotterdam – Voor het eerst vaart er een schip door de Nieuwe Waterweg. Het gaat om een Engels schip dat tussen Rotterdam en Harwich vaart.

“Heden den 9den Maart is, in tegenwoordigheid van vele belangstellenden en deskundigen, de eerste zeestoomboot, de Richard Young, kapt. G. Rivers, van de Great Eastern Railway Company, varende tusschen Rotterdam en Harwich, door den nieuwen Maasmond naar zee gestoomd. Het schip had 29 decimeters diepgang en vond overvloed van water.”

(Algemeen Handelsblad, 11-03-1872)

Dat erbij vermeldt staat dat er ‘een overvloed aan water is’, is niet zonder reden. In de aanloop naar de aanleg van de Nieuwe Waterweg liep het zeker niet lekker. Er ontstonden zandbanken en er was behoorlijk wat vertraging.

“Onder de vele slechte tijdingen, die den laatsten tijd over onzen Nieuwe Waterweg van alle kanten opdaagden, begon zelfs den minst ongeloovige wel eens de angst te bekrimpen, of niet het uitzicht op een goeden weg naar zee zich hoe langer hoe verderder verwijderde.”

(Algemeen Handelsblad, 11-03-1872)

Maar de aanhouder wint blijkbaar en Rotterdam had een (veel directer) verbinding met de Noordzee, die noodzakelijk was om een fatsoenlijke havenstad te worden. Ruim tien jaar later presenteerde Rotterdam de plannen om ‘de grootste havenstad van de wereld te worden’. Zonder de Nieuwe Waterweg was dat onmogelijk.

Nieuwe Waterweg omstreeks 1874

09 maart 1997 – KRAJICEK WINT TENNISTOERNOOI ROTTERDAM OPNIEUW

Rotterdam – Voor de tweede keer in zijn carrière wint Richard Krajicek het tennistoernooi van Rotterdam. In de finale is hij met 7-6 en 7-6 te sterk voor Daniel Vacek. Door de winst stijgt Krajicek naar de zesde plek op de wereldranglijst. Krajicek won het toernooi eerder in 1995. Later werd hij toernooidirecteur.

09 maart 2015 – MINISTER OPSTELTEN WEG OM ‘TEEVEN-DEAL’

Rotterdam – Oud-burgemeester Opstelten van Rotterdam treedt af als minister van Veiligheid en Justitie. Directe aanleiding is de ‘Teeven-deal’ die draait om afspraken die toenmalig officier van justitie Fred Teeven (nu staatssecretaris) sloot met drugscrimineel Cees H. Opstelten had eerder gezegd dat er met de deal zo’n 2 miljoen euro gemoeid was. Dat blijkt veel meer te zijn; 4,7 miljoen. Omdat de discussie vooral gaat over het bewijs van deze deal, krijgt de hele zaak de bijnaam ‘de bonnetjesaffaire’.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.