DORDRECHT – Bij het Dordtse bedrijf Dupont zijn enkele honderden kilo’s teflonpoeder vrijgekomen. De stof dwarrelde neer in het oostelijk deel van de wijk De Staart. “Mensen dachten dat het sneeuwde”, aldus de voorzitter van de bewonersvereniging in De Volkskrant.

Het is al de derde keer in ruim een jaar tijd dat er een storing was bij DuPont. “Maar in de 25 jaar daarvoor is er nooit iets gebeurd”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

DuPont heeft de bewoners een gratis wasbeurt voor hun auto’s aangeboden. Er werden bij tweehonderd (vieze) auto’s een briefje onder de ruitenwissers gestopt, met daarin de aanbieding. Daar werd vandaag meteen veel gebruik van gemaakt. Bezemwagens hebben de staten schoongemaakt.

Luchtfoto van het fabriekscomplex van Dupont aan de Baanhoekweg. Foto: Regioarchief Dordrecht

De stof die vrijgekomen is teflon, dat gebruikt wordt voor een anti-aanbaklaag. De stof is volgens DuPont niet gevaarlijk. “Je kunt er kilo’s van op”, zegt een woordvoerder van DuPont in De Volkskrant. De stof zit ook verwerkt in hartkleppen. Ook de technische milieudienst Drechtsteden zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Enkele jaren geleden kwam De Staart ook al in het nieuws omdat onder een deel van de wijk (De Merwedepolder) een grote hoeveelheid gif werd aangetroffen. Een deel van de wijk is gebouwd op een oude stortplaats.


Hoe ging het verder?

Het vrijkomen van het Teflon bij DuPont werd veroorzaakt door het in werking treden van het beveiligingssysteem.

“In het automatische controlesysteem, dat de druk en temperatuur in dit vat regelt, is een onvolkomenheid opgetreden, waardoor warmte-uitzetting de beveiliging activeerde en een deel van de inhoud krachtig werd uitgestoten”

(Het Vrije Volk op 15 februari)

Het veiligheidssysteem werd nog een keer nagekeken. Daarna mocht de productie herstart worden. De opruimklus was na een paar dagen klaar.

De Merwedepolder gezien vanaf de Merwedecentrale. Foto: Regioarchief Dordrecht

Hoe klein de ophef was, blijkt wel uit het feit dat de meeste kranten het voorval nauwelijks nieuwswaardig vonden. Vaak was het een klein artikeltje dat niet eens op de voorpagina verscheen. Toen enkele jaren geleden roetdeeltjes werden uitgestoten door Shell boven Voorne-Putten, beheerste dat dagenlang de media.

Toch was de optimistische toon van de woordvoerder van DuPont over het voorval niet helemaal terecht. In de maanden na de stof-explosie was het twee keer opnieuw raak. In april werd de fabriek stilgelegd omdat het giftige Viton ontsnapte. Weer drie maanden later kwam er Fluorwaterstof vrij. Daarmee kwam het aantal incidenten op vijf in een periode van twee jaar tijd.

PFOA

De afgelopen jaren liggen DuPont en opvolger Chemours duidelijker meer onder vuur. Dat komt vooral door de uitstoot van PFOA (grondstof voor Teflon) en GenX (de opvolger van PFOA). De stof is giftig en is jarenlang uitgestoten door DuPont. Volgens het RIVM werden omwonenden jarenlang blootgesteld aan te hoge waarden. Toch is er niet meer uitgestoten dan is toegestaan volgens de vergunning, zegt Chemours.

Of mensen ziek van zijn geworden door de uitstoot lijkt voor de hand te liggen op basis vna de RIVM-uitspraken, maar is nog niet aangetoond. In de directe omgeving van Chemours zijn niet meer kankergevallen dan in de rest van het land, is meerdere keren aangetoond.

Wel blijkt dat in de zeer directe omgeving een aantal mensen een hoeveelheid PFOA in hun bloed hebben, die boven de uiterste grens van het RIVM uikomt.

Chemours wijst erop dat het bedrijf in 2018 heeft aangekondigd dat € 75 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de Dordtse fabriek, waarmee de uitstoot met 99% wordt verminderd.

Volgens de vergunning van Chemours mag jaarlijks nog maar 148 kilo per jaar worden uitgestoten in de lucht en het water. In de oude vergunning was dat nog 8435 kilogram.

BRONNEN:

Volkskrant – 13-02-1986 – Chemisch bedrijf laat honderden kilo’s teflon ontsnappen

NRC Handelsblad – 12-02-1986 – Honderden kilo’s Teflonpoder op Dordtse Wijk

NRC Handelsblad – 13-02-1986 – Na vervuiling met Teflonpoeder wast Dupont auto’s bewoners

Het Vrije Volk – 15-02-1986 – Poederwolk: storing in controlesysteem

RTV Rijnmond – 23-10-2018 – Chemours wil extra filters plaatsen tegen uitstoot GenX

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 04-08-2019

Verhaalnummer: 107