ROTTERDAM – Bij metrostation Slinge in Rotterdam-Pendrecht is een jongen zwaargewond geraakt bij een schietpartij. Hij heeft een hoofdwond en is er slecht aan toe.

Het slachtoffer zou samen met vijf vriendjes rond 22:00 uur sneeuwballen hebben gegooid vanaf het parkeerdek bij het metrostation.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie weet nog niets van het motief van de schutter.

Volgens een van de jongeren uit de groep raakte een van de sneeuwballen een rode auto, die voorbijreed. De man in de auto stapte uit en greep naar een pistool in zijn jas.

“Die man ging achteruit. Hij haalde deze uit zijn jasje. Toen heeft hij vier keer geschoten. Drie keer beneden en één keer boven. Toen zagen we die jongen liggen. We zijn naar huis gerend. Ik was echt in shock.”

Ooggetuige, Radio Rijnmond

De meeste jongens konden op tijd wegduiken voor de rondvliegende kogels, maar één jongen was te laat.

De jongens waren te geëmotioneerd om iets van de schutter te herinneren, behalve dat hij een lichtgetinte huid had en in een rode auto reed.

(Het artikel gaat verder onder deze advertentie)Schok

In de directe omgeving is geschokt gereageerd op de schietpartij. Het is niet de eerste schietpartij in de omgeving van het metrostation. Vorige week was er ook al een schietpartij, zonder slachtoffers, maar de schutter loopt nog vrij rond.

Volgens ooggetuigen had de schietpartij van vanavond te maken met het gooien van sneeuwballen, toch zijn er anderen die wijzen op rivaliserende jeugdbendes in Pendrecht. Groepen Turkse en Antilliaanse jongeren staan elkaar naar het leven. Iemand zou het slachtoffer voor een rivaliserend bendelid hebben aangezien.

De politie kan van deze verhalen niets bevestigen.


Hoe ging het verder?

Een dag na de schietpartij overlijdt Sedar Soares, dertien jaar. Volgens mensen in zijn omgeving een ‘lieve en rustige jongen’, ‘goede voetballer uit de c1 van Transvalia’.

Al de volgende dag worden er bloemen gelegd op het parkeerdek van Slinge. Weer een paar dagen volgt een stille tocht.

Alhoewel er nooit iemand voor de schietpartij is veroordeeld, lijkt het vrijwel zeker dat de schutter boos was over het gooien van sneeuwballen.

Gerald H.

Het duurt meer dan een jaar voordat er iemand wordt opgepakt voor de dood van Sedar Soares, het slachtoffer. Het gaat om de Antilliaan Gerald H.. De man staat bekend als uiterst agressief en reed in een rode Honda Civic.

Gerald H. wordt opgepakt nadat hij op Schiphol tegen de lamp loopt met cocaïne in een shampoofles. Hij was eerder al een keer veroordeeld voor een schietpartij.

De man heeft als bijnaam ‘Japatin’, wat ‘Koning der Lullen’ betekent. De 29-jarige man heeft tien kinderen bij zeven verschillende vrouwen. Zijn bijnaam staat op de zijkant van zijn rode Honda Civic.

De arrestatie en een groot deel van het bewijs van het Openbaar Ministerie is gebouwd op de getuigenverklaring van een vrouw in een telefooncel. Zij zag Gerald H. terug in zijn auto stappen met een pistool. Ze kende de verdachte van gezicht en durfde heel lang niet naar de politie te stappen. Ze gaf dan ook eerder een valse verklaring, maar kwam daar later op terug.

Een medegevangene verklaarde dat Gerald H. in het Huis van Bewaring had toegegeven dat hij Sedar had doodgeschoten. Een alibi, verleend door familieleden van de verdachte bleek vals te zijn.

Veel meer bewijs was er niet. Er was geen moordwapen. Ook waren er geen camerabeelden.

Op 31 januari 2005 wordt Gerald H. tot 15 jaar cel veroordeeld voor doodslag (verantwoordelijk voor de dood, maar zonder vooropgezet plan). Twee getuigen hebben dan al hun verklaring aangepast. Toch waren de verklaringen bruikbaar, omdat de getuigen hun verklaring hebben ingetrokken uit angst.

In hoger beroep wordt Gerald H. op 18 oktober 2005 vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. De twee getuigen hebben hun volledige verklaring ingetrokken, mogelijk na bedreigingen. Justitie ging daarna nog in cassatie, maar dat cassatieberoep werd in december 2006 verworpen. Daarmee was Gerald H. definitief vrijgesproken.

In 2020 kwam de zaak op de ‘coldcase-kalender’ van de politie te staan. De hoop bestaat dat sommige getuigen zich alsnog melden.

UPDATE (19-05-2022): De politie maakt in 2022 bekend dat de fatale beschieting waarschijnlijk te maken heeft met een ripdeal, een beroving van drugs. Op het moment dat Sedar aan het rondhangen was bij metrostation Slinge, vond zo’n ripdeal plaats. Daarbij werd geschoten en het 13-jarige slachtoffer was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, zegt de politie tegen Rijnmond.

UPDATE (28-01-2022): Gerald Henriquez sprak in een lang interview met Rijnmond over de zaak. Hij is boos dat hij nog steeds als dader wordt gezien.

Bronnen:

RTV Rijnmond – 01-02-2003 – Jongen neergeschoten

RTV Rijnmond – 02-02-2003 – Jongen (13) omgekomen bij schietpartij

RTV Rijnmond – 03-03-2003 – Politie hoort vriendjes neergeschoten jongen

Radio Rijnmond – 03-02-2003 – Rijnmond Nu (ochtendeditie)

Radio Rijnmond – 03-02-2003 – Rijnmond Nu (middageditie)

De Volkskrant – 14-04-2004- Verdachte moord Sedar Soares aangehouden

De Volkskrant – 31 januari 2005 – ’13-jarige Sedar Soares zonder pardon doodgeschoten’

NRC Handelsblad – 20-12-2006 – Gerald H. definitief vrijuit in zaak Sedar Soares

Wikipedia – Dood van Sedar Soares

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 01-02-2018

Verhaalnummer: 63