ROTTERDAM – In Diergaarde Blijdorp is vannacht een jong olifantje geboren. Moeder Irma en de kleine maken het goed, zegt een woordvoerder. “Het dier ziet er gezond uit”

Het olifantje weegt ongeveer 90 tot 100 kilo en het is een meter hoog. Of het een zoon is of een dochter, dat hebben de oppassers nog niet kunnen vastgesteld. Ook de naam van het jong van moeder Irma en vader Ramon is nog niet bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat er een jong olifantje is geboren in een Nederlandse dierentuin. Daarnaast is het ook een wereldprimeur. Het is nooit eerder voorgekomen dat twee olifanten die in gevangenschap zijn geboren een klein olifantje kregen.

De zwangerschap van Irma duurde zo’n 22 maanden. De oppassers hadden verwacht dat de geboorte later deze maand zou plaatsvinden.

Volgens de directie is de bevalling vrij snel verlopen en hebben oppassers niet hoeven helpen. De nachtwaker merkte tijdens zijn ronde op dat er een kleintje was geboren. Toen liep de kleine olifant al rond op eigen benen.

Blijdorp heeft een camera geïnstalleerd in het olifantenverblijf. Op de beelden is te zien dat het olifantje om 01.29 uur is geboren. De geboorte duurde niet langer dan dertig seconden.

“Irma zakte iets door de achterbenen om haar jong, van toch nog ongeveeer honderd kilo, zacht uit het vlies te laten vallen. Direct daarna rolde het de baby met slurf en poten door het stro om het schoon te maken. Vervolgens begon – geheel volgens het boekje – het stimuleren van de pogingen van de kleine om op eigen benen te gaan staan. Dat was binnen twintig minuten gelukt.”

(Het Vrije Volk, 18-06-1984)

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieRust

Irma accepteert het kind. Moeder en kind krijgen nu vooral rust. Eigenlijk is dat niet nodig, zei Chef Olifantenverzorging Frans ’t Hart tegen Het Vrije Volk:

“Volgens mij is ze al helemaal gekalmeerd. Ze deed normaal toen ik haar verse stro gaf en accepteerde ook mijn appeltjes, maar de baas wil nog niemand toelaten.”

(Frans ’t Hart, Blijdorp, Het Vrije Volk, 18-06-1984)

Wanneer de kleine voor het eerst voor het publiek zichtbaar zal zijn is nog niet bekend. Voorlopig moeten de mensen het met een monitor doen.

Het is nu afwachten tot de kleine gaat drinken bij de moeder. Olifanten die met de fles grootgebracht worden, krijgen vrijwel altijd darmproblemen kunnen leiden. Die problemen zijn vaak fataal. Het worden dus spannende uurtjes voor de Diergaarde.


Hoe ging het verder?

Het duurde tot zaterdagmiddag half vier totdat het olifantje voor het eerst bij de moeder ging drinken. Daarna gebeurde dat bijna elk uur en dat is gebruikelijk.

Op 13 juli mochten Bernhardine en moeder Irma voor het eerst naar buiten. Daarmee was Blijdorp een gigantische publiekstrekker rijker.

Het olifantje kreeg de naam Berhardine. Ze werd vernoemd naar Prins Bernhard. Ze bleef tot 1995 in de Rotterdamse dierentuin. Daarna verhuisde ze naar de dierentuin van Münster, in de hoop dat ze daar zwanger zou worden. Eind 1999 kwam ze zwanger terug uit Duitsland, maar het kalf werd dood geboren. Een tweede kalf kwam wel levend ter wereld, in 2002, maar dit olifantje werd niet ouder dan elf maanden.

Vier jaar later verhuisde Bernhardine naar Dublin, waar ze nog altijd woont. Daar kreeg ze een derde kalf, Asha.

Olifant Irma, de moeder van Bernhardine, woont nog altijd in Blijdorp. Ze vierde in 2015 haar 45ste verjaardag. Vader Ramon is overleden aan een hersenbloeding in 1998, kort na een paring. Zijn skelet is nog altijd te zien in het Natuurhistorisch museum in Rotterdam.

In gevangenschap

Bernhardine is overigens niet de eerste Olifant die in Nederland in gevangenschap wordt geboren. In 1939 werd ook al eens een Olifantje geboren, maar dat gebeurde in een Duits circus dat optredens gaf in de RAI in Amsterdam. Het olifantje verhuisde naar Artis en werd bijna 30 jaar.

Bronnen:

Het Vrije Volk, 16-06-1984 – Gezong jong voor olifant Irma!

NRC Handelsblad, 16-06-1984 – Olifantje in dierentuin van Rotterdam geboren

Het Vrije Volk, 18-06-1984 – Dochter Irma snel te zien

Telegraaf – 18-06-1984 – Olifantje geboren in Blijdorp

De Volkskrant – 18-06-1984 – Geboorte olifantje in Blijdorp uniek

Het Parool – 18-06-1984 – Is het ’n jongen of ’n meisje?

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 16-06-2018

Verhaalnummer: 72Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *