WATERINGEN – Vier jongens hebben vanmorgen op een oude vuilnisbelt bij Wateringen een verkleumde pasgeboren baby gevonden. Het kindje zat verpakt in een vuilniszak. Ondanks de bizarre omstandigheden waarin het kind werd aangetroffen, ziet het er naar uit dat het kind in leven zal blijven, zeggen artsen.

De jongen van negen pond is waarschijnlijk afgelopen nacht geboren. De moederkoek en een deel van de navelstreng zaten nog aan het jongetje.

Vondst

Het jongetje werd gevonden door vier schaatsende knapen. De vier jongens Dick, George, Alex en Ferry waren aan het schaatsen in de buurt van Wateringen toen ze plots het jongetje zagen liggen. Ondanks dat het vroor was de baby nog in leven.

De vier waarschuwden enkele mensen die voorbijkwamen, die de baby naar een boerderij in de buurt brachten. Daar werd het kleintje meteen in een warm badje gelegd.

Een gewaarschuwde huisarts heeft vervolgens de navelstreng afgebonden. Vervolgens is de zuigeling overgebracht naar een ziekenhuis in Delft. Onderweg naar het ziekenhuis moest de arts regelmatig mond-op-mondbeademing toepassen.

Moeder

Wie de moeder is van de kleine baby is nog niet duidelijk. De Rijkspolitie is een zoektocht begonnen in Wateringen en omgeving. De politie gaat ervan uit dat de moeder uit ‘complete wanhoop heeft gehandeld’.

De enige aanwijzing die er voorlopig is, is een geborduurd kleedje, dat is gevonden in de buurt van de baby.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentie‘Joep’

Als de moeder zich komende woensdag nog niet gemeld heeft, dan wordt komende woensdag aangifte gedaan bij de burgerlijke stand. Dat wordt dan gedaan door de politie. Voorlopig hebben de vier jongens die het kindje gevonden hebben de kleine de naam ‘Joep’ gegeven.

De kans is dan groot dat de kleine de naam ‘Joep van Wateringen’ zal krijgen, omdat vondelingen vaak een naam krijgen die verband houdt met de plaats waar het is gevonden. Het kind komt dan meteen onder de hoede van de Raad voor de Kinderbescherming in Den Haag.


Hoe ging het verder?

De vondeling kreeg niet de naam Joep, maar Dick IJsbrand van de Wetering. Daarbij is hij vernoemd naar de jongen die de kleine het eerst zag liggen, Dick. IJsbrand verwijst naar de kou, waarin de vondeling werd gevonden. Van de Wetering verwijst naar de gemeente Wateringen en het water, de Wetering, waar de vondeling werd geboren.

De politie heeft nog maandenlang gezocht naar de mogelijke moeder en vader van Dick IJsbrand, maar heeft die, voor zover bekend, nooit op kunnen sporen.

Een paar maanden later kwam een zedenverdachte in beeld. Dick IJsbrand zou verwekt zijn bij de dochter van de man. Maar uit bloedonderzoek zou blijken dat dit verhaal niet klopte. Ook was de minderjarige dochter nooit zwanger geweest.

Vooral uit de omgeving van Wateringen kwamen tal van verzoeken om Dick IJsbrand te adopteren. Die verzoeken zijn door de Raad van de Kinderbescherming allemaal afgewezen. Het was volgens de raad niet verstandig om het kind in de directe omgeving van Wateringen op te laten groeien.

Bronnen:

Telegraaf – 20-02-1978 – Baby zat in vuilniszak – Vondeling op ijs gevonden

Het Vrije Volk – 21-02-1978 – Velen willen Joep adopteren

De Telegraaf – 21-02-1978 – Ijsbaby maakt het goed

Het Vrije Volk – 22-02-1978 – Joep heet nu Dick IJsbrand

Het Vrije Volk – 26-04-1978 – Ouders vondeling nog spoorloos

Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA) – Vondeling Dick IJsbrand van de Wetering, Wateringen

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 18-02-2019

Verhaalnummer: 86

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *