De website Dag van Toen is nu ruim een jaar in de lucht en er zijn inmiddels ruim honderd terugblikken geplaatst. Van de Bellebom tot het bombardement van Rotterdam en van de Gorcumse kunstrel tot de Watergeuzen in Brielle. Kortom, alle hoeken van Zuid-Holland en alle tijdvakken.

Maar welke verhalen kregen de meeste interesse? Welke terugblikken waren (blijkbaar) het interessantst om op te klikken. Dit is de lijst van 2018 van Dag van Toen.

  1. Mobiele Eenheid slaags met Capelse Molukkers

Een verhaal over het conflict tussen Molukkers in de Capelse wijk Oostgaarde en de plaatselijke woningcorporatie. De Molukkers weigerden meer huur te betalen, omdat hun woningen kwalitatief onder de maat waren. Als de families vanwege een huurachterstand van duizenden guldens uit huis worden gezet, loopt het helemaal uit de hand.

“Terwijl de agenten een schild, dienstpistool en wapenstok klaar hadden staan, moesten de Molukkers het doen met alles wat ze als wapen konden gebruiken; stokken, speren, een bijl. Bij gebrek aan andere middelen had een van de mannen zelfs een schep uitgekozen als wapen.”

Foto: Veldslag Molukkers/ME in Capelle aan den IJssel in verband met ontruiming woningen; ME-ers met getrokken pistool. Maker: Marcel Antonisse, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: Public Domain
  1. Beslissing Nederlandse leger komt Bleskensgraaf duur te staan

Rotterdam is niet de enige stad die in de meidagen van 1940 is gebombardeerd. Ook het dorpje Bleskensgraaf heeft het zwaar te verduren gehad. De Duitsers mikken op wagens van de Nederlandse militairen die gestationeerd staan in het dorp. Er komen zeker zeven mensen om.

“Je kleedde je aan en ging zo snel mogelijk naar buiten. De vliegtuigen vlogen zo laag dat je de piloten gewoon kon zien zitten.”

Bombardement op Bleskensgraaf. Foto: Regionaal Archief Dordrecht. Beeldcollectie Graafstroom

 

  1. Vuurzee bij Shell Pernis na explosie op raffinaderij

Het was dit jaar 50 jaar geleden dat de ‘Plof van Pernis’ plaatsvond. Bij de explosie bij Shell kwamen twee mensen om. In Hoogvliet en Spijkenisse lagen vrijwel alle ruiten eruit. De brandweer noemde de ontstane vuurzee ‘de grootste sinds het bombardement van 1940’.

“Nieuwe tanks waar de flarden staal langs hingen. Door de luchtdruk ontzette tanks. Een zee van verwrongen pijpen. Loeiende vlammen en het geluid van ontsnappende stoom uit een leiding, maakten het spektakel extra luguber”

Brand bij Shell Pernis – Foto: Gemeentearchief Rotterdam – Ary Groeneveld

 

  1. Baby ontvoerd uit Dordts ziekenhuis

Dit opmerkelijke verhaal was in oktober precies dertig jaar geleden. Een pasgeboren baby wordt meegenomen door een verwarde vrouw (die had je toen ook al) die zelf heel graag een kindje wilde. Het hield niet alleen Dordrecht, maar het hele land in zijn greep.

“Als arts leer je omgaan met leven en dood, maar in dit geval sta je machteloos. Een klein kind is het meest weerloze dat er is. Het is ongelooflijk en onwezenlijk. We zijn behoorlijk aangeslagen en erg begaan met de familie”

Ingang Merwede Ziekenhuis te Dordrecht. Fotograaf: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo. Licentie: Public Domain
  1. Eerste IKEA-vestiging in Nederland gaat open

Een terugblik op 30 november 1978, het afgelopen jaar precies 40 jaar geleden. IKEA vestigde zich in Sliedrecht, maar dat ging niet zo gemakkelijk als het leek. Ze zaten in het dorp in eerste instantie helemaal niet op de Zweedse meubelboer te wachten.

“Wat schetst onze verbazing toen enkele heren zich aandienden met de mededeling een IKEA-bedrijf te willen stichten. En wel in een nog te bouwen uitbreiding op een onlangs gekochte kavel grond door een Ikea-vestiging aan de Leeghwaterstraat in Sliedrecht”

Ikea-vestiging aan de Leeghwaterstraat in Sliedrecht (1991). Bron: Historische Vereniging Sliedrecht

Verder veel gelezen:

  1. Woeste menigte bestormt Turkse pensions in Rotterdam-Zuid
  2. Haagse dienstplichtige 2 jaar de cel in voor lang haar
  3. Hulzebosch snelste na ‘hel van Maasland’
  4. Woedende menigte lyncht gebroeders De Witt
  5. Cityhopper uit Rotterdam verongelukt bij Moerdijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *