ALPHEN AAN DEN RIJN – Alphen aan den Rijn is mogelijk getroffen door het grootste milieuschandaal van Nederland in de geschiedenis. Onder recreatiegebied Zegersloot in de Coupépolder zouden 100.000 vaten liggen met industrie- en ziekenhuisafval. Ter vergelijking: bij de beruchte affaire Lekkerkerk ging het om 1.600 vaten.

Het gebied was tot eind jaren ’70 een regionale vuilstortplaats. Tegenwoordig ligt er een golfbaan. Vlakbij liggen een kinderboerderij, de woonwijk Ridderveld en een camping.

Volgens burgemeester Paats is er nog geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat de vaten nog intact zijn. Paats zegt dat het jaren kan duren voordat de vaten gaan roesten en er lekken ontstaan. Ook bestaat de mogelijkheid dat een deel van het afval radioactief. Daarom wordt er nu ook onderzoek gedaan met geigertellers.

Na de sluiting van de stortplaats werd het gebied schoongemaakt. Vaten werden toen niet gevonden. Milieu-gedeputeerde Van der Vlist heeft besloten om het gebied te onderzoeken.

Volgens de Telegraaf is de politie een half jaar geleden getipt over de illegale dump van het giftige afval. Het afval zou er gestort zijn door een transportbedrijf uit Hazerswoude. Dat bedrijf zelf ontkent dat het iets met de dump te maken heeft.

Afval

Het afval zou onder meer afkomstig zijn van het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Het zou vervolgens naar de AVR (Afvalverwerking Rijnmond) gebracht moeten worden om vernietigd te worden, maar daar is het nooit aangekomen. Het ziekenhuis deed twee maanden geleden aangifte van het verdwijnen van 11.000 vaten gif.

Mogelijk zijn er ambtenaren voor het illegaal storten van het afval omgekocht. Dat wordt nu onderzocht. Een ambtenaar zou voor een geldbedrag een bepaalde controle niet hebben uitgevoerd.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieLaconiek

De beheerder van de vlakbijgelegen kinderboerderij Zegerplas, zei eerder vandaag tegen Het Vrije Volk dat hij zich nog geen zorgen maakt. “Als er bij ons gif in de grond zou zitten, zouden we dat allang hebben gemerkt. Onlangs zijn er dertig lammetjes geboren. Daar is totaal niets mis mee.”

Volgens de beheerder is er daarom ook geen enkele reden om de kinderboerderij te sluiten in afwachting van de onderzoeken.

Ook in de sloten rondom de golfbaan is geen gif gevonden in watermonsters. Dat wil zeggen dat het gif zich niet verspreid via het grondwater.

Angst

In de woonwijk Ridderveld maakt met zich meer zorgen. Een bezoekster van de kinderboerderij zegt tgen Het Vrije Volk dat ze zich zorgen maken over hun kinderen. Ze is tien jaar geleden verhuisd van Vlaardingen naar dit gebied.

“Ik dacht: hier zit ik goed, zo op het platteland. Vanochtend dacht ik dat we maar beter weer kunnen verhuizen.”

(Bewoonster, Het Vrije Volk, 17-03-2018)

Een ouder echtpaar vindt dat de ambtenaar die verdacht wordt van corruptie zelf maar alle vaten moet opgraven.

Bij de gemeente Alphen aan den Rijn zijn vanmorgen slechts enkele telefoontjes over de illegale stortplaats binnengekomen. Maar de verwachting is dat er vanmiddag veel meer vragen bij gaan komen.


Hoe ging het verder?

Het gifschandaal is inderdaad een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. De ergste vervuiling wordt voorkomen door het slaan van een damwand en aanleggen van een afdeklaag, die vrijgekomen giftige gassen moet tegenhouden.

De gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland gaan daarna op zoek naar een methode om de Coupépolder, zoals het gebied heet, te saneren. Maar daarbij wil het niet al te diep in de buidel tasten.

De Raad van State besluit eind 2002 dat ‘de best bestaande techniek’ gebruikt moet worden voor de sanering, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

De vaten met onder andere lood, cadmium, nikkel en benzeen liggen nog altijd onder de grond.

De transporteur die verantwoordelijk is voor het dumpen van het afval wordt veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 17-03-1988 – Verbijstering in Alphen om gifschandaal

NRC Handelsblad – 17-03-1988 – Onderzoek naar dumpen gif in Alphen

De waarheid – 17-03-1988 – Honderdduizend vaten gif in Alphen

De Telegraaf – 17-03-1988 – Immense gifdump in hart Randstad

NRC Handelsbald – 23-09-1991 – Op gifbelt na is er in Alphen weinig te beleven

Wikipedia – Coupépolder

Tekst: Dave Datema

Gepubliceerd op: 17-03-2018

Verhaalnummer: 74


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *