ERMELO – Na het zeer teleurstellende seizoen 2010/2011, is Feyenoord het nieuwe seizoen opnieuw met een tegenslag begonnen. De nieuwe technisch directeur Martin van Geel moet op zoek naar een nieuwe trainer. Mario Been heeft per direct ontslag genomen, nadat een grote meerderheid van de spelersgroep na een stemming het vertrouwen in de coach heeft opgezegd. Leon Vlemmings neemt voorlopig de taken van hoofdtrainer over.

Ron Vlaar. Foto: Wikimedia

De stemming gebeurde op het trainingskamp in Ermelo. De spelers kwamen afgelopen maandag voor het eerst bij elkaar, legde aanvoerder Ron Vlaar uit op een persconferentie. Na het rampseizoen vorig jaar wilde Vlaar bepaalde regels opstellen in de spelersgroep.

“Tussen de regels door merkte ik dat er veel irritatie was. En dat er toch het een en ander schort aan het vertrouwen en over hoe het vorig jaar gegaan is en ook hoe het volgend seizoen zou kunnen gaan.” (Ron Vlaar, 13-07-2011)

Met deze kritiek ging Vlaar naar technisch directeur Martin van Geel. “Ik ben daar enorm van geschrokken”, verklaarde de nieuwe technische man in de Kuip. “Ik heb nog een keer gezegd van luister, weet wat je hiermee teweeg gaat brengen. Geef het nog een kans.”

Om die reden kwam er gisteravond nog een tweede spelersbijeenkomst. Dit keer werd de vraag op tafel gelegd wie er voor een vertrek was van de trainer. Van de achttien spelers die een stem uitbrachten waren er dertien voor een vertrek van Been. “Dat was voor mij een signaal en een teken dat die groep zo groot is dat ik dit meteen moest terugkoppelen.”

Waar Vlaar zelf voor gestemd heeft, wilde hij niet zeggen.

Emotioneel

Martin van Geel mocht vervolgens het nieuws brengen bij de hoofdpersoon, die op dat moment nog van niks wist, Mario Been.

“Mario (Been, DD) was daarna nergens meer voor in. Er knakte iets bij hem. Hij is naar zijn kamer gegaan, heeft zijn spullen gepakt en is naar huis gegaan.” (Martin van Geel, 13-07-2011)

Een mogelijkheid tot een verzoeningsgesprek had volgens Van Geel geen enkele zin.

Martin van Geel, Technisch Directeur Feyenoord. Foto: Wikimedia

Spelers verantwoordelijk

Martin van Geel was op zijn zachtst gezegd niet blij met de uitkomst van de spelers-revolte. “Hier zat Feyenoord niet op te wachten. Hier zat ík niet op te wachten”, liet hij luid en duidelijk weten op de persconferentie, met Ron Vlaar naast zich. “De stemming is een verkeerde beslissing geweest. Het tijdstip was niet goed. De directie staat er totaal niet achter.”

Van Geel wil op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor de gang van zaken tijdens het trainingskamp.

Volgens Vlaar stond de spelersgroep wel open voor een gesprek met Been over de nieuwe situatie, maar was de onvrede binnen de groep te groot om helemaal niets te doen. “Maar we weten wat de gevolgen zijn. Voor nu en de komende maanden. Het is ingrijpend.”

Rampseizoen

Been werd in 2009 gepresenteerd als trainer van Feyenoord. Na een succesvolle periode bij Excelsior en NEC volgt hij Gertjan Verbeek op.

Het eerste seizoen levert een vierde plek op en Europees Voetbal. Ook haalt Feyenoord de bekerfinale, die na een dubbele ontmoeting wordt verloren van Ajax.

Stadion Feyenoord – Foto: Wikimedia

Maar door de financiële problemen kunnen geen aankopen gepresenteerd worden. De selectie is erg jong met talenten als Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Kelvin Leerdam, Erwin Mulder en de deze zomer vertrokken Wijnaldum. Met 26 jaar is aanvoerder Ron Vlaar een van de oudere spelers in de groep.

Het dieptepunt van het seizoen is de 10-0 nederlaag tegen PSV, de grootste nederlaag in de clubhistorie. De ploeg staat een paar weken later zelfs even op de zestiende plaats. De ploeg eindigt uiteindelijk op de tiende plek.

De kritiek is groot, maar Been verdedigt keer op keer de jonge spelersgroep. Misschien voelt de gang van zaken dan ook extra pijnlijk, volgens Van Geel.

“Hij vond het verschrikkelijk te moeten horen dat de groep spelers, waar hij altijd veel ondersteuning aan had gegeven, dat die het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij voelde zich daar enorm in bedrogen.” (Martin van Geel, 13-07-2011)

Opvolger

Wie Been nu moet gaan opvolgen is niet duidelijk. Leon Vlemmings zal samen met Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks het trainingskamp afhandelen.

“Maar verder heb ik daar nog geen seconde over na kunnen denken”, verzucht Van Geel. “We zitten echt in een 24-uursfilm. We laten even rustig alles bezinken. Even helder worden en dan aan de toekomst denken. Daar heb ik nu nog geen seconde over na kunnen denken.”

Mario Been heeft zelf nog geen reactie gegeven op zijn vertrek.


Hoe ging het verder?

Supporters reageren teleurgesteld op het vertrek van Marion Been. Maar die teleurstelling slaat vrij snel om in hoop. Want binnen twee weken komt Feyenoord met de naam van een nieuwe trainer: Ronald Koeman. Het begin van het seizoen is aardig, maar na een paar wedstrijden komt een terugval, met onder meer een 6-0 nederlaag tegen FC Groningen.

Daarna begint de opmars naar boven en klimt Feyenoord van de achtste naar de tweede plek. Daarmee haalde hij de voorronde van de Champions League.

Stemming

Het AD kwam een dag na de persconferentie met een analyse over de stemming die plaats heeft gevonden op het trainingskamp. Vijf spelers waren uitgesproken voorstander van het vertrek van Been, schreef Sjoerd Mossou een dag later. De jonge spelers volgden.

Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Leroy Fer, Stedan de Vrij en Diego Biseswar zouden vooral tegen zijn geweest. De jonge volgelingen waren volgens het AD Bart Schenkeveld, Jerson Cabral, Adil Auassar, Darley, Kelvin Leerdam, Ramon van Haaren, Bruno Martins Indi en Erwin Mulder.

Tegen het vertrek zouden Ruben Schaken, Dani Fernandez, Sekou Cissé, Kostas Lamprou en Kamohelo Mokotjo hebben gestemd.

Vijf nieuwelingen (Kaj Ramsteijn, Guyon Fernandez, Jordy Clasie, Miquel Nelom en Shabir Isoufi) onthielden zich van mening.

Been

Been tekent anderhalve maand na zijn vertrek bij Racing Genk. Hij wordt derde met zijn nieuwe club in het eerste seizoen en plaatst zich voor de Europa League. In zijn tweede seizoen overwinterd Genk zelfs Europees, iets dat de club nog nooit was gelukt. In dat seizoen pakt Genk ook de Belgische Beker, de enige hoofdprijs die Been als hoofdtrainer heeft weten te pakken.

Na ruim twee seizoenen wordt Been na een serie slechte resultaten ontslagen bij Genk. Hij werd assistent bij Dick Advocaat bij Fenerbahçe. Als het contract van Advocaat na één seizoen niet wordt verlengd, vertrekt ook Been. Na een periode van zes weken (!) bij Apoel Nicosia keert Been terug naar Nederland. Sindsdien is hij vooral analist bij Fox Sport.

Bronnen:

NRC Handelsblad – 13-07-2011 – Trainer Mario Been weg bij Feyenoord – 13 van 18 spelers zegden vertrouwen op

RTV Rijnmond – 13-07-2011 – Mario Been voelt zich bedrogen

NOS – 13-07-2011 – Trainer Been weg bij Feyenoord

AD – 14-07-2011 – Deze spelers stemden voor vertrek Been

Wikipedia – Mario Been

 

Auteur: Dave Datema

Gepubliceerd op: 13-07-2018

Verhaalnummer: 115

 

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.