DELFT – Bij een schietpartij in een café in Delft zijn zes mensen om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond. De politie spreekt van een bloedbad. De klopjacht op de 27-jarige verdachte is nog in volle gang.

Volgens getuigen kwam de man rond half negen het café ’t Koetsiertje binnen, niet ver van het station van Delft. Hij zou even daarvoor ook al in de kroeg zijn geweest. Hij kreeg daar ruzie en vertrok. Even later kwam hij terug.

Hij zou al in de deuropening zijn begonnen met schieten, waarschijnlijk met een automatisch geweer. Onder de slachtoffers zijn een moeder en haar dochter van 12 jaar oud.

De schutter zou een bekende zijn, een werkloze 27-jarige man met een Turks-Nederlandse nationaliteit. De politie deed een paar uur na het bloedbad al een inval in het huis van zijn moeder, waar hij woonachtig was. Daar was hij op dat moment niet aanwezig. Waarschijnlijk is hij met de auto gevlucht, laat de politie weten.

Slachthuis

Een garagehouder, die anoniem zijn verhaal deed in het Algemeen Dagblad, liep kort na de schietpartij langs het café. “Enkele seconden daarvoor had ik geratel van een machinegeweer gehoord. Vlak daarna zag ik een man van tussen de 35 en 40 jaar rustig naar buiten lopen. Heel kalmpjes stopte hij het vuurwapen in een colbertzak en liep vervolgens in de richting van het eveneens vlakbij gelegen station.”

Het Algemeen Dagblad  omschrijft het café vervolgens als een ‘slachthuis’.

“Op alle wanden en op alle meubilair zat bloed; de muren vertoonde tientallen kogelgaten. De gewonden werden met ambulances afgevoerd; nadat de technische recherche haar werk had gedaan konden de doden worden weggebracht.”

(Algemeen Dagblad, 06-04-1983)

Inmiddels zijn er grote zeildoeken voor de ruiten van het café geplaatst.

Ook burgemeester Gallas van Delft en hoofdcommissaris Bakker hebben inmiddels een bezoek gebracht aan het café.

Dit artikel gaat verder onder deze advertentieProbleemcafé

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn in het uitgaansleven van Delft. De politie kan niet zeggen of de zaak iets te maken heeft met een groep jongeren die vorig jaar voor veel problemen zorgde in kroegen en cafés in Delft. Met carnaval werd ’t Koetsiertje nog kort en klein geslagen door deze jongeren.

“In elke kroeg gebeurt wel eens wat. Dit café vormde daarop geen uitzondering”, zegt politiewoordvoerder Frans van Rijswou in Het Vrije Volk. “

Onder de gewonden is ook de eigenaar van de kroeg. Volgens omwonenden had hij een vuurwapen op zak. De politie bevestigt dat er een vuurwapen in de broekriem van de eigenaar zat, maar dat het wapen niet was gebruikt.


Hoe ging het verder?

Enkele dagen later wordt Cevdet Y. opgepakt.

Hij had het in de kroeg aan de stok gehad met een van de klanten. Die zou een opmerking gemaakt hebben over het feit dat Y. net was genaturaliseerd tot Nederlander. “Je mag dan wel een Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk”. Daarna zou hij Y. tegen de grond hebben geslagen en werd Y. uitgelachen door de andere gasten.

Korte tijd later kwam Y. terug en opende hij het vuur.

Y. wordt tot levenslang veroordeeld. Hij had uiteindelijk twaalf keer geschoten, waarvan tien keer raak. Daarop omschreef de rechter de situatie als ‘meer een executie dan een dollemansgevecht’. Ook in hoger beroep in na cassatie bij de Hoge Raad krijgt Y. levenslang.

In augustus 2009 werd bekend dat Y. regelmaig met begeleid verlof ging. Tijdens een van die verloven heeft hij een gezin gesticht. Daarop werd zijn verlof tijdelijk ingetrokken.

In 2014 werd justitie gedwongen door de rechtbank om mee te werken aan verlof. De staat had in 2001 zelf gevraagd om een tbs-behandeling en daar hoort verlof bij, vond het Gerechtshof. Sinds dat jaar woont hij ook onder toezicht buiten de kliniek.

Er komt uiteindelijk ook een gratieverzoek. Dat werd afgewezen door minister Dekker van Rechtsbescherming. Ook dat levert een rechtszaak op. In 2021 besluit Dekker alsnog gratie te verlenen, omdat er geen mogelijkheden meer waren om deze af te wijzen. Y. was van plan te verhuizen naar Turkije.

Bronnen:

Het Vrije Volk – Woedende man doodt zes mensen in café

Telegraaf – 06-04-1983 – Man schiet zes cafégasten dood

Algemeen Dagblad – 06-04-1983 – Bloedbad in Delft

Nu – 20-01-2021 – Dekker verleent alsnog gratie aan zesvoudig moordenaar ’t Koetsiertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *