In de dertiende aflevering van de Dagvantoen-podcast duiken we in het probleem van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Amsterdam en Rotterdam kozen voor uitbreiding in de buurt (Capelle, Bijlmer) had Den Haag die luxe niet.

Den Haag kwam met het plan voor een nieuwe stad. Aanvankelijk was een nieuwe stad Wilsveen in beeld, maar later werd het Zoetermeer. Dat besluit werd in 1962 bekrachtigd, dit jaar zestig jaar geleden.

Lees verder: Provincie: Zoetermeer wordt stad met 100.000 inwoners

Het dorpje met een paar duizend inwoners moest uitgroeien tot een nieuwe stad met 100.000 mensen. Pionierwerk, want dat was nog nergens vertoond in Nederland. Lelystad en Almere bestonden tenslotte nog niet.

Tegen welke problemen liepen de mensen op in die tijd? En waarom is er zo’n enorm verschil tussen de wijken die in de beginperiode zijn gebouwd.

Dagvantoen spreekt met Arjen van der Burg van het Historisch genootschap Oud Soetermeer. Hij legt uit hoe het besluit tot stand kwam om van Zoetermeer een metropool te maken en welke beslissingen daarna werden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *