In de veertiende aflevering van de Dagvantoen-podcast staat de Russische inval in Oekraïne centraal. De strijd tussen Rusland en Oekraïne is niet namelijk altijd ver weg geweest. Op 23 mei 1938 vindt op de Coolsingel in Rotterdam een explosie plaats waarbij een man om het leven komt. Het slachtoffer is Yevgeni Konovalec, een Oekraïense vrijheidsstrijder.

Alhoewel het decennia duurt voordat duidelijk is wie er achter de aanslag zit, gaat men er vrij snel vanuit dat de geheime dienst van de Sovjet Unie achter de aanslag zit. 

Het zorgt ervoor dat de Rotterdamse politie plots in een zaak terecht komt met geheim agenten, onafhankelijkheidsstrijders en afrekeningen. 

Bijna tien jaar geleden werd het politierapport vrijgegeven, met getuigenverklaringen, onderzoeksresultaten en (vrij gruwelijke) details uit het onderzoek. 

Dag van Toen dook in het onderzoek. Geschiedkundige Marc Jansen, die in het verleden meerdere boeken schreef over de historie van meerdere sovjet-landen, geeft een toelichting over de verhoudingen tussen de Sovjetunie en de Oekraïners in die tijd. Ook trekt hij de vergelijking met het huidige conflict. 

Het boek dat Jansen samen met Ben de Jong schreef over de aanslag op de Coolsingel (Stalin’s hand in Rotterdam: The murder of the Ukrainion Nationalist Yevhen Konovalets in May 1938 (1994) is hier te vinden.