ZUID-HOLLAND – De geschiedeniswebsite www.dagvantoen.nl is vanaf volgende maand niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. De website die gericht is op de historie van Zuid-Holland presenteert op zondag 03 oktober de eerste aflevering van de Dagvantoen-podcast.

Dat er voor de maand oktober is gekozen is geen toevalligheid. Het is dan de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is ‘werk’ en dus blikt Dagvantoen terug op de vakbondsdemonstratie op het Malieveld tegen de aanpassingen in de WAO van 1991. Zo spreken we met oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en andere betrokkenen.

Ook is er aandacht voor voetbaltrainer Arpàd Weisz die in 1942 vanuit Dordrecht werd gedeporteerd naar een vernietigingskamp. Hij krijgt nu alsnog erkenning in de plaats waar hij trainer was van DFC.

“De podcast is een magazine met meerdere onderwerpen uit Zuid-Holland”, legt initiatiefnemer Dave Datema uit. “Vaak is er een directe aanleiding voor om mensen te spreken over deze onderwerpen. Maar we duiken ook de archieven in.”

In de eerste weken wordt er ook teruggeblikt op het bezoek van Hirohito aan Nederland (dit jaar 50 jaar geleden), de Sint-Elisabethsvloed in Dordrecht en omgeving (dit jaar 600 jaar geleden) en de eerste gifvondst in Gouderak (dit jaar 40 jaar geleden).

“Het is de bedoeling dat we elke zondag een podcast kunnen laten horen”, zegt Datema. “Er zijn in ieder geval wel genoeg onderwerpen om dat voor elkaar te krijgen.”

De podcast is te vinden onder meer via google en spotify. Ook op de website www.dagvantoen.nl zal de podcast te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *