DORDRECHT – Ongekend was het. Het kleine DS’79 dat in een oefenwedstrijd wint van het grote Ajax (2-1). En als sterspeler deed aan Dordtse zijde Johan Cruijff mee. Het was voor de Dordtse supporters even in de ogen wrijven, maar de maestro speelde toch echt in het geel-blauw van DS’79. En hij maakte alle hoge verwachtingen waar.

De 33-jarige aanvaller, die van de KNVB dit seizoen nog niet mag uitkomen voor een Nederlandse club, was door DS’79-voorzitter Nico de Vries ingehuurd voor een serie oefenwedstrijden. Nadat Cruijff afgelopen woensdag al indruk maakte in de uitwedstrijd bij Chelsea (4-2 nederlaag), mocht nu het Dordtse thuispubliek zich verwonderen aan een van Neerlands’ grootste voetballers.

Het publiek (4500 man sterk) kreeg een weergaloze Cruijffshow voorgeschoteld.

“De tijd lijkt voor Cruijff stil te staan. Zelfs wanneer hij ontspannen over het veld wandelt, blijft hij allure uitstralen en behoudt zijn optreden iets dwingends. In zijn rol als gastspeler van het ambitieuze DS’79 tegen het hem zo ‘dierbare’ Ajax (uitslag 2-1) heeft Cruijff meer dan negentig procent van allee aandacht voor zich opgeëist.”

(Het Vrije Volk, 19-01-1981)

(Het verhaal gaat hieronder verder)

‘Scoren á la Cruijff’

Ajax was zeker niet met een B-elftal afgereisd naar Dordrecht. Spelers als Schrijvers, Rijkaard, Arnesen, Lerby, Ling en Kieft stonden in de basis.

Dat het halverwege nog maar 0-0 stond was eigenlijk een klein wonder. Cruijff strooide met passjes en zette meerdere keren Harry van der Ham voor doelman Schrijver. Maar die kansen waren niet aan de Dordtse aanvaller besteed.

Het zorgde ervoor dat DS’79-coach Petrescu in een ongewone situatie werd geplaatst.

“Ik had de indruk dat de jongens alleen maar ‘á la Cruijff’ wilden scoren. In de rust heb ik nog gezegd: het hoeven heus niet perse mooie doelpunten te zijn.”

(Coach Mircea Petrescu, Het Vrije Volk, 19-01-1981)

Uiteindelijk viel een kwartier voor tijd de eerste treffer via Hakim Braham. Enkele minuten later maakte Wim Kieft de gelijkmaker. Inhuurkracht Rob Rensenbrink scoorde een paar minuten voor het einde de winnende goal.

Wanneer Cruijff weer met DS’79 in actie komt is nog niet bekend. Mogelijk is Anderlecht de tegenstander.

Voorpagina van het voetbalblad Voetbal Revue uit 1981, met Johan Cruijff op de voorpagina

Meespelen

Het meespelen van Cruijff bij de Dordtenaren is de laatste stunt van de nieuwe voorzitter Nico de Vries. Na de naamsverandering, twee jaar geleden, wilde De Vries er alles aan doen om de club uit de anonimiteit te halen. Er werden oefenwedstrijden gespeeld tegen ploegen als L.A. Aztecs, Anderlecht en Sparta. Bij de Aztecs speelde Cruijff nog mee bij de tegenstander.

Al na de oefenwedstrijd tegen de Aztecs speelde De Vries, oliemagnaat en eigenaar van de sportmerken Admiral en Pony, met het idee om Rensenbrink en Cruijff naar de Krommedijk te halen. Hoeveel Cruijff en Rensenbrink voor de wedstrijden betaald krijgen is niet  bekend.

Cruijff was beschikbaar om wat wedstrijden te spelen. Nadat de KNVB een tussentijdse overstap van Cruijff naar Ajax blokkeerde (het aantrekken van een speler uit de Amerikaanse competitie buiten de transferperiode zou leiden tot competitievervalsing), werd Cruijff twee maanden geleden benoemd tot ‘technisch adviseur’ van Ajax-coach Leo Beenhakker. Maar actief voor een club was hij niet.

Dat de toeschouwers hebben meebetaald aan het meespelen van Cruijff lijkt voor de hand te liggen. Kaarten voor de overdekte tribune kosten 50 gulden, een veelvoud wat normaal voor een kaartje betaald moest worden. Maar dat had niets met het meespelen van Cruijff te maken, benadrukte De Vries.

“We hebben dat gedaan om een bijdrage te verkrijgen voor onze lichtinstallatie. We hopen aan onze vriendschappelijke wedstrijden zo’n 50.000 gulden voor dat deel over te houden. Ik vind dat onze supporters best aan dat licht kunnen meebetalen”

(Nico de Vries, Het Vrije Volk, 19-01-1981)

Hoe ging het verder?

Uiteindelijk werd op 19-02-1981 de derde Cruijff-wedstrijd gespeeld tegen Charleroi uit België. DS’79 won met 6-1. Cruijff scoorde één keer. De andere goals waren van Rensenbrink (2), Smeets (2) en  Janssens.

Enkele weken later kwam Cruijff weer in actie in clubverband. Het Spaanse Levante (Segunda Division) had Cruijff gelokt met een cheque van 10 miljoen peseta’s (omgerekend een kwart miljoen gulden). Na een paar teleurstellende maanden, met veel blessureleed, vertrok hij weer naar de Verenigde Staten. Aan het einde van het jaar komen de gesprekken tussen Cruijff en Ajax weer op gang, zodat in december 1981 Cruijff terugkeerde bij de Amsterdamse club.

Bronnen:

Het Vrije Volk – 15-01-1981 – ‘Oude Meesters’ inspireren DS’79

De Volkskrant – 20-02-1981 – Doelpunt Cruijff

Het Vrije Volk – 19-01-1981 – DS’79 vergaapt zich aan Cruijff

Staantribune: Cruijff – 24-03-2017 – Amsterdammer, Catalaan én Schapenkop

Wikipedia – Johan Cruijff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *