BREMEN – Feyenoord heeft zich op indrukwekkende wijze geplaatst voor de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi. Werder Bremen werd in Duitsland met 4-3 verslagen, mede door drie doelpunten van Henrik Larsson. Feyenoord werd in het Weserstadion gesteund door ongeveer zevenduizend meegereisde supporters.

Gesteund door een 1-0 overwinning in de heenwedstrijd in Rotterdam en door het letterlijke legioen dat was meegereisd vanuit Nederland, kende Feyenoord een prachtige avond. De Duitsers kwamen via de gevaarlijks spits Bestjastnykh nog op een voorsprong, maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg Feyenoord steeds meer overwicht.

Met twee doelpunten van Larsson liet Feyenoord zien dat het over bijzonder veel veerkracht beschikt. “Ik had het geluk aan mijn zijde”, zei de rasta-aanvaller na de wedstrijd tegen de Telegraaf.

Na rust probeerde Werder een gelijkmaker te forceren, maar dat liep helemaal mis. Een overtreding van Basler op Taument werd door scheidsrechter Pairetto bestraft met een strafschop. Ruud Heus voltrok het vonnis; 1-3.

In een wanhoopsdaad liet de bediener van het immense scorebord in het Weserstadion nog heel groot de woorden ‘Anderlecht, Anderlecht’ flikkeren. Vorig jaar behaalde Werder een 5-3 overwinning op de Belgen, na een 3-0 achterstand. Maar kort nadat deze woorden op het scorebord verschenen, schoot Larsson zijn derde doelpunt van de avond binnen; 2-4. Dat Basler in de slotseconden nog een derde Duitse doelpunt maakte was slechts voor de statistieken.

https://www.youtube.com/watch?v=yN-5kNXvb70

Na afloop ging het nog niet eens zozeer over de wedstrijd, maar meer over de sfeer in het stadion. Al tijdens de warming-up maakte de Rotterdamse aanhang zo’n kabaal, dat de Rotterdammers bijna al 1-0 voorstonden.

“Zesduizend man die staat te schreeuwen voor je in een uitwedstrijd, dat is toch verschrikkelijk mooi”

Robbie Witschge

“Moet je horen”, probeerde Peter Bosz te zeggen, terwijl hij overstemd werd door I will Survive van de Hermes House band, “uniek zeg. Ik denk dat je beter om kan draaien, want dat zijn de mooie beelden.”Onrust

Waar de sfeer in het stadion rond de supporters uitstekend was, zo rumoerig was het eerder op de dag. De Duitse politie had de handen vol aan de Nederlanders. Overdag werden ongeveer vijfhonderd relschoppers opgepakt. Zij werden meteen teruggestuurd naar Nederland. Zo’n vijftig hooligans hebben de nacht doorgebracht in een politiecel.

Niet alle supporters wisten Bremen te bereiken. Een trein met driehonderd Nederlanders werd na vernielingen in de trein van Osnabrück naar Bremen eruit gepikt en teruggestuurd. “Ineens ging het mis, er werd van alles vernield”, zegt een van de supporters in het AD. Hij ontsnapte een enkeltje Nederland omdat hij vloeiend Duits sprak. “Omdat er bij vijftien man wurgstokjes en ploertendoders werden gevonden is meteen maar iedereen afgevoerd.”

Aan de rand van de stad werden alle auto’s met een Nederlands kenteken aan de kant gezet door de politie. De Nederlandse supporters werden doorgestuurd naar een kazerne.

De rest van de supporters ging met tachtig bussen naar Bremen. Alcohol was verboden aan boord en dus was er behoorlijk ‘ingedronken’. En dat was een probleem, want onderweg mochten de bussen officieel niet stoppen. Maar daar kwam dus verandering in. “Als ze allemaal één keer naar de wc zijn geweest, dan zijn die chemische toiletten echt vol. En om de boel nou onder te laten zeiken, nou nee”, zegt een van de chauffeurs tegen de Volkskrant.In de stad zijn honderden Duitse agenten actief voor de grootste veiligheidsoperatie die Bremen ooit heeft gezien. En dat is nodig ook, want in het centrum hangt een dreigende sfeer. “Een deel van de groep komt regelrecht van een houseparty af en heeft een enkele reis genomen. Dus dan weet je het wel”, zegt een agent in het AD.

Een van de Nederlandse agenten wijst op een grote brede man. “Dat is een van de ergsten. Van het type dat auto’s op een kant gooit. Ze moeten hier bij zijn en gezien worden, anders tellen ze in hun kring niet meer mee.”

Werder Bremen had een paar dagen voor de wedstrijd nog gevraagd om uitstel van de wedstrijd, maar die kwam er overigens niet.

De KNVB maakt zich grote zorgen over het imago van het Nederlandse voetbal door de problemen in Duitsland. Nederland en België zijn in de race om samen in 2000 het Europees Kampioenschap voor landenteams te organiseren.

Werder Bremen – Feyenoord 3-4 (1-2):

Scoreverloop: 13. Bestjastnykh 1-0, 21. Larsson 1-1, 34. Larsson 1-2, 54. Heus (strafschop), 60. Bestjastnykh 2-3, 67. Larsson (strafschop) 2-4, 90. Basler 3-4.

Opstelling Werder Bremen: Reck; Wolter, Neubarth, Hany Ramzy (80. Bester), Schultz; Votava, Eilts, Basler, Herzorg; Bode, Bestjastnykh

Opstelling Feyenoord: De Goey; Trustfull, De Wolf, Fräser, Heus; Scholten, Bosz, Witschge; Taument (90. Gorré), Larsson, Blinker (72. Maas)

Bijzonderheden: Feyenoord won de eerste wedstrijd met 1-0. Er was een rode kaart voor Arnold Scholten.


Hoe ging het verder?

In totaal werden 400 Feyenoord-aanhangers opgepakt in de aanloop naar de wedstrijd tegen Werder Bremen. Die werden in de loop van de avond bij Hengelo op de trein gezet en naar Rotterdam gebract. Vijftig supporters wisten te ontsnappen door uit een van de ramen van de trein te klimmen.

Volgens de politie uit Rotterdam waren de problemen overigens volledig te wijten aan de clubleiding van Werder. Tot donderdagochtend, de dag van de wedstrijd, konden Feyenoord-aanhangers nog kaartjes kopen bij het stadion, een onbegrijpelijk besluit, vond de politie.

Bronnen:

Algemeen Dagblad – 04-11-1994 – Larsson schiet Feyenoord naar kwartfinale

De Volkskrant – 04-11-1994 – De Houseparty eindigt pas op station Bremen

NRC Handelsblad – 04-11-1994 – Duitse politie zet 400 supporters Feyenoord het land uit

Auteur: Dave Datema

Publicatiedatum: 02-11-2021

Verhaalnummer: 240