DEN HAAG/ROTTERDAM – In een speciale studio in Den Haag is vanavond een speciaal radio-programma verzorgd, dat iedereen thuis kon beluisteren. Het was voor het eerst in de (wereldwijde) geschiedenis dat een vooraf aangekondigd programma thuis beluisterd kon worden.

Een aankondiging van het programma stond gisteravond in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Daarin spraken de makers over een Radio Soireé-Musicale.

De uitzending werd verzorgd vanuit de zelfgebouwde studio aan de Beukstraat in Den Haag. Naast de parademars Turf in je Ransel waren er zangstukken zoals Ave Maria, Carmen en Een meisje dat men nooit vergeet. De uitzending duurde twee tot drie uur en begon om 20:00 uur.

Uit: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 05-11-1919

Het programma was te beluisteren met een zogeheten pathofoon met een Philips-Iduret Generatorlamp. Deze moest dan geïnstalleerd zijn in een Radio-Telefonie Zendstation van de Nederlandse Radio Industrie, die ook verantwoordelijk was voor de uitzending.

Grote initiatiefnemer van de radio-uitzending was Hans Idzerda. Hij mag zich na vanavond ook de eerste radiopresentator ter wereld noemen.

Hans Idzerda. Foto: Wikimedia

Idzerda heeft de radiostudio zelf ontworpen en in elkaar gezet. Hij heeft ook een vergunning moeten aanvragen om met zijn PCGG-radiotelefoniezender een uitzending te mogen maken.

Hoeveel mensen er precies naar de uitzending hebben geluisterd is niet geheel duidelijk. Nederland kent ongeveer duizend radio-ontvangers, die het programma kunnen ontvangen. De zelfgebouwde zender van Idzerda zou een paar honderd kilometer moeten halen.Bronnen:

Nieuwe Rotterdamsche Courant – 05-11-1919 – Radio Soireè-Musicale

Friesch Dagblad – 02-11-2019 – Hanso Idzerda: Het tragische leven van een radiopionier

Beeld en Geluid – Radiopionier Idzerda