01 oktober 1956 – LUCHTHAVEN ZESTIENHOVEN GEOPEND

Rotterdam – Onder grote belangstelling wordt luchthaven Zestienhoven bij Rotterdam geopend. Op last van de overheid mag het niet groter worden dan een klein vliegveldje, om de ontwikkeling van Schiphol niet in de weg te zitten. De landingsbaan is 1300 meter lang en 45 meter breed. Verder staan er wat loodsen, een stationsgebouw, een houten verkeerstoren en een gebouw voor de havendienst. Binnen tien jaar is de eerste uitbreiding al een feit.

Foto’s: Joop van Bilsen, Nationaal Archief/Anefo

 

01 oktober 1531 – KEIZER KAREL RICHT RAAD VAN STATE OP

Aachen/Den Haag – Keizer Karel de Vijfde besluit de collectorale raden op te richten: De Raad van State, de Geheime Raad en de Raad van Financiën. Het waren adviesraden voor landvoogdes Maria van Hongarije. De Raad werd gevormd door hoge edelen, zoals Willem van Oranje en de Graaf van Egmond. De Raad van State bestaat nog steeds en zetelt in Den Haag.

 

01 oktober 1939 – DE EERSTE ÉCHTE AUTOLOZE ZONDAG

Rotterdam/Den Haag – De eerste autoloze zondag is nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Op 1 oktober 1939 mogen auto’s niet de straat op, omdat de overheid bang is dat er een tekort aan brandstof ontstaat, nu de Tweede Wereldoorlog (na de inval in Polen) is uitgebroken. Mopperend houdt men zich aan het verbod, alhoewel de politie in Rotterdam toch tientallen auto’s en motoren in beslag moest nemen.

Leidsestraatweg in Den Haag tijdens een autoloze zondag. Foto: H.G.L. Schimmelpenning, Haagse Beeldbank

Lees verder: Eerste autoloze zondag in Nederland

 

01 oktober 2001 – JAN PETER BALKENENDE NIEUWE LIJSTTREKKER CDA

Capelle aan den IJssel – Na een heftige machtsstrijd binnen het CDA wordt de vrij onbekende Jan Peter Balkenende (woonachtig in Capelle aan den IJssel) de nieuwe lijsttrekker van het CDA voor de verkiezingen in 2002. Het CDA, dat de jaren ervoor voor het eerst in de oppositie zat, maakt met de jonge Balkenende een frisse indruk en wint de verkiezingen vóór de LPF van Pim Fortuyn.

 

01 oktober 2003 – OPHEF OVER NEERGESTOKEN WINKELMEDEWERKER IN ROTTERDAM-ZUID

Rotterdam – Aan de Katendrechtse Lagendijk wordt de 18-jarige Mohammed neergestoken, als hij aan het werk is in de schoenenzaak van zijn vader. Hij probeerde een overvaller tegenhouden om de zaak te verlaten. Twee dagen later lopen veel mensen mee in een stille tocht voor het slachtoffer. Veel buurtbewoners zijn boos vanwege de moord, omdat het slachtoffer ‘een voorbeeld is voor jongeren in de buurt’.

 

01 oktober 2014 – KONINGIN MAXIMA OPENT NIEUWE MARKTHAL IN ROTTERDAM

Rotterdam – De tweede grote opening in Rotterdam in een jaar tijd. Nadat in maart al het vernieuwde Rotterdam Centraal werd geopend, mag Koningin Maxima de nieuwe Markthal in Rotterdam openen. Aan de hal aan de Binnenrotte is 5 jaar gewerkt en kostte 175 miljoen euro. Er is plek voor 94 marktkramen en 20 winkelruimten. Vooral de beschildering van het plafond is indrukwekkend.