12 oktober 1654 – HONDERDEN DODEN BIJ DELFTSE DONDERSLAG

Delft – In Delft vindt om kwart over tien in de ochtend een explosie plaats in een opslagplaats voor buskruit. Er komen honderden mensen om en een deel van de binnenstad wordt weggevaagd. In veel Hollandse steden wordt daarna geld opgehaald voor de Delftse bevolking. De wederopbouw duurt een paar jaar.

Lees verder: Mogelijk honderden doden na explosie in Delfts’ kruithuis

12 oktober 1970 – VLAARDINGEN GEBUKT ONDER VERVUILING; GEMEENTE SLAAT ALARM

Rotterdam – Door een combinatie van warm weer en een gebrek aan wind hebben plaatsen langs de Waterweg last van enorme luchtvervuiling. In Vlaardingen wordt zelfs een school gesloten, omdat leerlingen beginnen te klagen over hoofd- en keelpijn. Volgens de media is het het ergste geval van luchtvervuiling ooit in de stad. De gemeenteraad van Vlaardingen komt in een spoedzitting bijeen en luidt de noodklok. Ook zijn er demonstraties van boze Vlaardingers.

Lees meer: Rijnmond hoestend en proestend door zware luchtvervuiling

12 oktober 1979 – TURKSE AMBASSADEURSZOON DOODGESCHOTEN IN DEN HAAG

Den Haag – In Den Haag wordt de zoon van de Turkse ambassadeur Benler doodgeschoten. De aanslag werd opgeëist door het Gerechtigheidscommando voor de Volkenmoord op de Armeniërs. Het is al de tweede aanslag in Den Haag rondom ambassades. In maart werd de Britse ambassadeur doodgeschoten, waarschijnlijk door de IRA.

12 oktober 2000 – DRIE GROTE STEDEN AKKOORD MET REKENINGRIJDEN

Rotterdam/Den Haag – Drie van de vier grote steden (A’dam, R’dam en Den Haag) ondertekenen afspraken met minister Netelenbosch van verkeer en waterstaat over de invoering van het Rekeningrijden. Toch is niet iedereen het ermee eens. Het plan voor het tolsysteem wordt in 2001 alsnog in de prullenbak gegooid. (om in 2005 weer in andere vorm te verschijnen).