10 november 1944 – BEGIN VAN DE RAZZIA VAN ROTTERDAM

Rotterdam/Schiedam – In Rotterdam en Schiedam worden in twee dagen tijd 52.000 mannen van tussen de 17 en 40 jaar oud afgevoerd naar Duitsland. Daar worden ze aan het werk gezet in de fabrieken. Ook waren de Duitsers bang dat – met de oprukkende geallieerden in de buurt – deze mannen in opstand zouden komen.


Lees verder: Duizenden mannen in Rotterdam en Schiedam meegenomen voor ‘Arbeitseinsatz’

10 november 1967 – GITAARLEGENDE HENDRIX TREEDT OP IN ROTTERDAM

Rotterdam – Gitaarlegende Jimi Hendrix treedt op tijdens de Hippy Happy beurs in Rotterdam. Zo’n 2.500 tieners zijn bij het optreden. Hendrix die net populair aan het worden is in Nederland, wordt door beursorganisator Wim van Krimpen voor 12.000 gulden naar Rotterdam gehaald.

10 november 1970 – ZENDPIRAAT GESTRAND BIJ NOORDWIJK

Noordwijk – Op het strand van Noordwijk strandt het piratenzendschip King David van Capitol Radio. Voor het kersverse radiostation is het een nieuw dieptepuntje in het nog prille bestaan. Eerder was er al een zwaar ongeluk gebeurd aan boord en was het schip tijdens reparatiewerkzaamheden al een keer bijna aan de ketting gelegd. Tijdens een zware storm in de nacht van 9 op 10 november slaat het schip van zijn ankers en vaart het recht op de kust af. De dagen erna komen er veel kijkers naar Noordwijk, maar het schip wordt streng bewaakt door de politie.

Radio-zendschip Radio Capitol is door storm gestrand bij Noordwijk; veel belangstellenden bij het schip. Foto: Joost Evers, Nationaal Archief/Anefo

10 november 1986 – VINVIS SPOELT AAN BIJ MAASVLAKTE

Rotterdam – Op het strand bij de Maasvlakte spoelt een vinvis aan. De negen meter lange vis was door het slechte weer in ondiepe wateren terecht gekomen en kon uiteindelijk niet gered worden. Potvissen spoelen nog wel eens aan, bij de Nederlandse kust, maar Vinvissen zijn uitzonderlijk. De politie en Rijkswaterstaat weten niet wat ze met het beest aan moeten en worden door Blijdorp naar het Natuurhistorisch Museum in Leiden gestuurd. Zij willen het dier hebben, om op te zetten in het museum, als het af is in 1991.

Noordse vinvis (walvis) aangespoeld op Maasvlakte. Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo

10 november 2004 – ANTI-TERREURINVAL IN HAAGS LAAKKWARTIER

Den Haag – De politie doet een inval bij een aantal terreurverdachten in het Laakkwartier. Bij binnenkomst in het huis aan de Antheunisstraat blijkt er een boobytrap af te gaan en wordt een handgranaat gegooid vanuit het huis. Drie agenten raken gewond, huizen in de buurt worden ontruimd. Ruim 12 uur later wordt het huis bestormd. Twee mensen (Ismail A. en Jason W. van de Hofstadgroep) worden opgepakt.