12 april 1985 – MASSA-ONTSLAG BIJ VAN DER GIESSEN DE NOORD

Krimpen aan den IJssel/Alblasserdam – Zo’n 1200 medewerkers van de scheepswerf Van der Giessen de Noord hebben te horen gekregen dat ze zullen worden ontslagen. De boosheid richt zich vooral op de landelijke politiek. Die zou niet bereid zijn om het bedrijf te redden. Een paar dagen later bezet het personeel de werf. Van der Giessen de Noord kwam in de problemen door de toegenomen concurrentie uit het Verre Oosten.

 

12 april 1933 – SCHOOLSTRIJD OOK IN ALBLASSERWAARD TEN EINDE; OPENBARE SCHOOL GESLOTEN

Ottoland – In het dorpje Ottoland in de Alblasserwaard lopen de gemoederen hoog op als de gemeenteraad (met een absolute meerderheid voor de gereformeerden) besluiten om een openbare school te sluiten. Ondanks weerstand van de oppositie gaat de school toch dicht en moeten alle kinderen voortaan naar de gereformeerde school.

Bestuur lagere school Vuilendam-Brandwijk. Regionaal Archief Dordrecht

Lees verder: Schoolstrijd ook eindelijk ten einde in Alblasserwaard

 

12 april 1995 – KOERDISCH PARLEMENT IN BALLINGSCHAP OPGERICHT IN DEN HAAG

Den Haag – De Turks-Nederlandse verhoudingen komen op scherp te staan als in het congrescentrum in Den Haag het Koerdisch-parlement in Ballingschap wordt opgericht. De Turken zien het als verlengstuk van de PKK, in hun ogen een terreurbeweging. Nederland zegt dat het de bijeenkomst niet kan verbieden, wat voor veel woede zorgt bij de Turken.