30 april 1905 – ORANJE WINT EERSTE INTERLAND MET ROTTERDAMSE BONDSCOACH

Rotterdam – Onder leiding van de Rotterdamse bondscoach Van Hasselt wint het Nederlands Voetbalelftal haar allereerste interland. België wordt (na verlenging met 4-1 verslagen. Eddy de Neve (HBS Den Haag) maakte vier doelpunten en wordt na afloop door het publiek van het veld gedragen.

30 april 1984 – JARIGE JULIANA (75) CENTRAAL BIJ KONINGINNEDAG IN DEN HAAG

Prinses Juliana tijdens Koninginnedag 1984 in de Spider in Den Haag met kleindochter Juliana. Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief/Anefo.

Den Haag – Tijdens de koninginnedagviering in Den Haag staat niet zozeer Koningin Beatrix centraal, maar meer haar moeder, prinses Juliana, die op die dag 75 wordt. Het hoogtepunt van de dag is het bezoek van het gezelschap aan de Oranjekermis. De prinses gaat dan ook in één van de attracties, net als Beatrix.

30 april 1622 – OUDSTE BRONZEN BEELD VAN NEDERLAND GEPLAATST IN ROTTERDAM

Rotterdam – In Rotterdam wordt een beeld van Erasmus op zijn sokkel gehesen. Het beeld bestaat nog altijd en staat voor de Laurenskerk en is het oudste bronzen beeld van Nederland dat nog altijd bestaat.

Erasmus (1466 of 1469 – 1536) had eerder een houten beeld in Rotterdam, maar dat werd door de Spanjaarden verwoest en in de haven gegooid. Er kwam een nieuw houten beeld, maar aan het begin van de zeventiende eeuw besloot het stadsbestuur dat er een bronzen beeld moest komen.

Kunstenaar Hendrick de Keyser kreeg de opdracht om het beeld te maken. Hij verwerkte ruim 1500 kilo metaal in het beeld. Dat inzamelen duurde zo lang, dat zijn zoon Pieter in 1622 gegoten werd in het Geschutshuis aan de Hoogstraat. De totale kosten zouden rond de tienduizend gulden liggen (ter vergelijking: Rembrandt kreeg 1600 gulden voor de Nachtwacht).

Aanvankelijk had het beeld van Erasmus nog een typische bronzen kleur, maar al snel kreeg het de bekende blauw/groene kleur, die het nu nog heeft. Het beeld werd in 1674 van de toenmalige plek op een brug weggehaald, omdat de brug op instorten stond. Drie jaar later keerde het beeld terug.

In 1996 viel het beeld voorover. Het raakte lichtbeschadigd en werd na een restauratie teruggeplaatst.

Bron: Sculpture International Rotterdam