12 januari 1807 – DEEL CENTRUM LEIDEN WEGGEVAAGD DOOR BUSKRUITEXPLOSIE

Leiden – In het centrum van Leiden worden meerdere huizenblokken weggevaagd door een explosie aan boord van een schip met buskruit. Het aantal slachtoffers ligt rond de 150. De schuldvraag wordt nooit opgelost, alhoewel duidelijk is dat het schip nooit in bewoond gebied had mogen liggen

Het Rapenburg te Leiden. Schilder: Johannes Jelgerhuis, 1807

Lees verder: Leiden deels weggevaagd door buskruitexplosie

12 januari 1971 – REL COMPLEET: ROME BLIJFT ACHTER BENOEMING OMSTREDEN SIMONIS STAAN

Rotterdam – Ondanks alle kritiek en weerstand, wordt de Haagse kapelaan Simonis toch écht de bisschop van Rotterdam. Dat hebben die bisschoppen, die met een karrevracht aan bedenkingen naar Rome zijn vertrokken, te horen gekregen van het Vaticaan. Volgens het Rotterdamse bisdom, die Simonis niet bovenaan hun lijstje hadden staan, is de Haagse kapelaan veel te behoudend. Maar Rome houdt vast aan Simonis en dus is de rel compleet. Begin februari treedt het Pastorale bestuur van Rotterdam af.

Op 1 maart 1971 wordt Simonis tot bisschip gewijd.

Beeld: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), 1 maart 1971

12 januari 1984 – DUO KOOT EN BIE ZETTEN AUSTERLITZ OP STELTEN

Den Haag – Tijdens een televisie-uitzending op 11 januari laat het tv-duo Van Kooten en De Bie zien dat ze een biljet van duizend gulden in de grond verstoppen bij de Piramide van Austerlitz. Het was bedoeld als een grap, maar in de nacht erna lopen er zevenhonderd schatzoekers rond door het bos, de meesten gewapend met een schep. Het doel van de actie was om te zien hoe ‘gek het Nederlandse volk is te krijgen’

12 januari 2003 – ‘BARNEY’ VOOR DE DERDE KEER WERELDKAMPIOEN DARTS

Den Haag – De Haagse darter Raymond van Barneveld wint voor de derde keer The Embassy, het Wereldkampioenschap Darts. Nadat hij in 1998 en 1999 de titel ook al won, ging het een periode minder met de ‘Haagse Postbode’, maar nu is hij weer helemaal terug. Na een 4-0 voorsprong verslaat Van Barneveld de Welshmen Ritchie Davis met 6-3. Net als in 1998 en 1999 volgt er een huldiging in Den Haag.

12 januari 2012 – STAMGASTEN PAKKEN OVERVALLER

Rotterdam – Als een overvaller het Rotterdamse café Het Halve Maantje binnenkomt zijn de bezoekers niet erg onder de indruk, zelfs niet van zijn vuurwapen (dat nep blijkt te zijn). Op een gegeven moment zet de man het op een lopen, maar dan gaan de stamgasten erachteraan. Een van hen blijkt een marathonloper te zijn, die de overvaller weet te overmeesteren.