12 november 2011 – ARRESTATIES BIJ SINTERKLAASINTOCHT DORDRECHT

Dordrecht – Terwijl duizenden kinderen toekijken op het Dordtse Scheffersplein worden voor het pand van V&D drie mannen opgepakt, met een shirt ‘zwarte piet is racisme’. Een van hen is Quinsy Gario, een tot op dat moment onbekende kunstenaar. Zijn arrestatie zorgt voor internationale aandacht en de beweging tegen de rol van zwarte piet wordt daarna elk jaar groter.

12 november 1893 – EERSTE BEKENDE STRAFSCHOP VAN NEDERLAND BENUT DOOR ROTTERDAMSE PLOEG VICTORIA

Rotterdam – De voor zover bekend allereerste toegekende strafschop in het Nederlandse voetbal wordt benut door de Rotterdamse ploeg Victoria (Rotterdam) in de wedstrijd tegen HVV (Den Haag). Het is ook nog eens de winnende goal.

Fragment ‘De Athleet’ van 25-11-1893.

Een week later is er weer een strafschop, dan bij Sparta – HFC (Haarlem).

“Pauwels loopt toe en trapt een roller in de linkerhoek… maar Tromp is er niet. Oh! denkt Van Maanen, dat is niets: dan zal ik maar even kiepertje spelen, en fluks pakt hij den bal op, maar laat hem in hetzelfde oogenblik vallen, alsof het gloeiend ijzer was. Groot geschreeuw: Umpire, how is that? Penalty kick! Timmermans Sr. zal hem nemen en trapt zeer hard juist in de handen van Tromp, die den bal weer niet ver genoeg wegslaat en… geen haar scheelde het of hij was er doorgegaan” (De Athleet, 25-11-1893)

Strafschoppen… ze blijven lastig. Ook al in 1893.

Meer over deze strafschop op de website van sporthistoricus Jurryt van der Vooren

12 november 2016 – HONDERDEN ARRESTATIES BIJ SINTERKLAAS-INTOCHT

Rotterdam/Maassluis – In Rotterdam worden 198 demonstranten opgepakt, die in Maassluis bij de Sinterklaasintocht wilde betogen tegen Zwarte Piet. De groepen stranden in Rotterdam, waar door burgemeester Aboutaleb een demonstratieverbod is ingesteld. Daar worden de groepen opgepakt.