13 mei 1619 – ‘PREMIER’ VAN OLDENBARNEVELT ONTHOOFD

Den Haag – Er is een einde gekomen aan het langdurig conflict tussen Stadhouder Maurits en Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt. Van Oldenbarnevelt, vergelijkbaar als eerste premier van de Nederlanden, wordt onthoofd. Beide mannen konden het aanvankelijk goed vinden, met Maurits als legerleider en Van Oldenbarnevelt als politicus. Maar in de jaren ontstonden conflicten, onder meer over de Slag bij Nieuwpoort en het Twaalfjarig Bestand. In 1618 deed Maurits een staatsgreep en liet Van Oldenbarnevelt oppakken. Op 12 mei 1619 werd het doodsvonnis uitgesproken.

Lees verder: Oud-toppoliticus Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op Binnenhof

13 mei 1946 – WINSTON CHURCHILL BEZOEKT ROTTERDAMSE GEMEENTERAAD

Rotterdam – De Britse oud-premier Winston Churchill brengt tijdens zijn reis door Nederland ook een bezoek aan Rotterdam. Burgemeester Oud benoemt hem tot erelid van de raad. In 1954 wordt ter ere van dit bezoek ook nog een gedenkteken onthuld in de hal van het stadhuis.

Lees verder: Rotterdam loopt uit voor ‘ere-gemeenteraadslid’ Churchill

13 mei 1984 – CRUIJFF GESTOPT MET VOETBALLEN

Rotterdam – Johan Cruijff is niet langer profvoetballer. De wedstrijd Feyenoord – PEC Zwolle (2-1) was zijn laatste competitiewedstrijd. Hij maakt na een kwartier een doelpunt (1-1). Tien minuten voor het einde wordt hij gewisseld voor Mario Been. Cruijff had zijn afscheid pas een dag eerder bij de club aangegeven. Hij ‘kon niet alles meer geven’, laat hij weten.

Johan Cruijff neemt afscheid van trainer Thijs Libregts. Foto: Nationaal Archief/Anefo

13 mei 2008 – GEBOUW TU DELFT UITGEBRAND

Delft – Een van de gebouwen van de TU Delft wordt verwoest door een grote brand. Het pand stort grotendeels in door de brand. Een waterleiding gaat kapot op de zevende verdieping en daardoor ontstaat er kortsluiting, een verdieping lager. In het pand zat de faculteit Bouwkunde.