14 mei 1940 – ROTTERDAM GEBOMBARDEERD

Rotterdam – Duitse bommenwerpers gooien op de vierde dag van de aanval op Nederland honderden bommen op de historische binnenstad van Rotterdam. Het hart van de stad wordt in een kwartier weggevaagd. Delen die nog over zijn gaan in vlammen op. Aanvankelijk wordt gesproken over duizenden doden, maar dat blijken er tussen de 600 en 950 te zijn. Zo’n 80.000 mensen worden dakloos.

Lees verder: Centrum Rotterdam weggevaagd door Duits bombardement

14 mei 1849 – OPLICHTER PINCOFFS VLUCHT WEG UIT ROTTERDAM

Rotterdam – De Rotterdamse zakenman Lodewijk Pincoff vlucht weg, als blijkt dat hij op grote schaal had gefraudeerd. Hij stopte geld van de Rotterdamsche Handelsvereeniging in zijn eigen bedrijf, het noodlijdende Afrikaansche Handelsvereeniging. Hij liet een miljoenenschuld achter. Toch wordt hij door sommige mensen als held gezien, omdat hij als een van de grondleggers van Rotterdam als wereldhaven gezien wordt.

Lees verder: Rotterdamse zakenman zoek na mogelijke boekhoudfraude

14 mei 1940 – JO MUSSERT DOODGESCHOTEN IN SLIEDRECHT

Sliedrecht – Jo Mussert, bevelhebber en broer van de NSB-leider, wordt in Sliedrecht doodgeschoten door zijn eigen ondergeschikten. Mussert is verantwoordelijk voor de verdediging van Dordrecht, een van de belangrijkste punten van het land.

Een verhaal over (onterecht) wantrouwen en een situatie waarbij soms te snel een conclusie wordt getrokken.

Anton Mussert op het bordes van het Dordtse stadhuis. Maker: onbekend

Lees verder: Broer van Anton Mussert doodgeschoten door mede-officieren

14 mei 1966 – ARRESTATIES NA EERSTE OFFICIËLE PROVO-HAPPENING IN ROTTERDAM

Rotterdam – Na Amsterdam kent Rotterdam nu ook zijn eigen Provo-happenings, een bijeenkomst voor deze groep jongeren. De politie greep al bij de eerste toespraak in en arresteerde 23 mensen. Een dag later werd een deel van hen tot 6 dagen cel veroordeeld. Toch kwamen er ook daarna nog bijeenkomsten, onder meer voor een ‘leefbaarder stad’.

Lees verder: Tientallen arrestaties bij eerste ‘Provo-happening’ in Rotterdam

14 mei 1985 – WEINIG ANIMO VOOR HAAGS BEZOEK PAUS JOHANNES PAULUS II

Den Haag – In de Houtrusthallen in Den Haag draagt de Paus een mis op gehandicapten. Er komen echter veel minder mensen op de gebeurtenis af, dan was verwacht. Er zijn zelfs meer agenten dan bezoekers, omdat een dag eerder in Utrecht het bezoek van de Paus heeft geleid tot relletjes.

14 mei 1997 – FINALE EUROPA CUP II IN DE KUIP: BARCA – PSG 1-0

Rotterdam In de Rotterdamse Kuip pakt Barcelona de Europa Cup voor bekerwinnaars. In de finale wint de ploeg van Bobby Robson met 1-0 van titelverdediger Paris Saint Germain. Het doelpunt is van Ronaldo vanaf de strafschopstip.

14 mei 2017 – FEYENOORD VOOR HET EERST IN BIJNA 20 JAAR KAMPIOEN

Rotterdam – Voor het eerst in bijna twee decennia mag Feyenoord zich weer eens landskampioen noemen, na een 3-1 overwinning op Heracles Almelo. Dirk Kuijt bekroont zijn goede seizoen door in zijn laatste competitiewedstrijd drie keer te scoren. In de stad wordt een groot feest gevierd.