16 mei 1940 – ZOMERTIJD INGEVOERD IN NEDERLAND

Landelijk – Op last van de Duitse overheerser worden in de nacht van 15 op 16 mei alle klokken om middernacht een uur en veertig minuten naar voren gedraaid. Daardoor loopt de tijd nu gelijk met Duitsland. Volgens de Duitsers is dat gunstig, omdat er nu ’s avonds ruim anderhalf uur meer licht is. Veel mensen krijgen het radiobericht niet mee en komen de volgende ochtend te laat op werk of school.

16 mei 1944 – RAZZIA IN DE ALBLASSERWAARD

Sliedrecht – Duitse soldaten pakken uit wraak meer dan 600 mensen op in de Alblasserwaard, na een aanslag op Duitse soldaten in de Biesbosch. Het overgrote deel van de mannen komt in kampen in Duitsland terecht, de rest wordt aan het werk gesteld voor de Duitse oorlogsindustrie. Van de Merwedegijzelaars overlijden er zeker 125 in of onderweg naar Duitsland.

Lees verder: Dorpen langs Merwede boeten gruwelijk voor wraakactie verzet

16 mei 1977 – ACTIE VOOR SLAAPVERGOEDING; ONTSLAG VAN 160 CHAUFFEURS

Westland – Als 160 chauffeurs van drie transportbedrijven in het Westland actie gaan voeren voor een slaap- en rustvergoeding van 100% worden ze op staande voet ontslagen. Dat ontslag wordt teruggedraaid als de bonden een paar dagen later alsnog de actie ondersteunen.

16 mei 2014 – RECHTER VERBIEDT UITZENDING  MET PESTBEELDEN UIT HOOGVLIET

Rotterdam – De rechter verbiedt een deel van de uitzending van het RTL-programma Project P over pesten. De beelden zijn gemaakt op het Einstein Lyceum in Hoogvliet, waar een jongen wordt gepest. De school en de ouders van de leerlingen spanden de rechtszaak aan, omdat de leerlingen herkenbaar in beeld zouden zijn. De rechter is het met de school en ouders eens dat privacy belangrijker is dan het publicatierecht. In de week naar de rechtszaak wordt de school beklad.

16 mei 2016 – ‘DE TRAP’ METEEN POPULAIR IN ROTTERDAM

Rotterdam – In het centrum van Rotterdam wordt ‘De Trap’ geopend. Met de trap kan je naar het dak van het Groothandelsgebouw, zodat je een goed overzicht hebt over het centrum van Rotterdam. De Trap maakt deel uit van het wederopbouwfestival ‘Rotterdam viert de Stad’. Het tripje naar boven is zo populair dat De Trap wekenlang langer blijft staan. Zo’n 375.000 bezoekers klimmen een keer naar boven.