17 december 1964 – REM-EILAND ONTRUIMD DOOR POLITIE

Noordwijk/Rozenburg – Medewerkers van de Rijkspolitie doen een inval op de installatie van het REM-Eiland, vlak voor de kust van Noordwijk. Op dat eiland worden de eerste Nederlandse commerciële televisieuitzendingen gemaakt; een initiatief van zakenman Cornelis Verolme. Het was tegen het zere been van de politiek en begin december wordt een noodwet aangenomen, waardoor de uitzendingen illegaal worden. Daarop kan het eiland ontruimd worden en wordt de uitzendinstallatie in beslag genomen.

17 december 2004 – DOODSCHOP SPARTAAN LEIDT TOT RECHTSZAAK

Rotterdam – Tijdens de wedstrijd Sparta – Go Ahead Eagles (2-2) maakt Sparta-speler Rachid Bouaouzan in de slotfase een vliegende tackle op Eagle-speler Niels Kokmeijer.

Het slachtoffer breekt zijn been en voetbalt daarna nooit meer. Bouaouzan wordt door Sparta voor de rest van de competitie geschorst. Daarnaast vervolgt justitie de aanvaller voor zware mishandeling en dat is voor het eerst in het Nederlandse profvoetbal.

Bouaouzan krijgt een taakstraf van 200 uur, die in hoger beroep wordt geschrapt. Hij maakt zijn rentree in de playoffs en maakt de winnende goal in de laatste wedstrijd tegen Helmond Sport, waarmee hij promotie bewerkstelligt.

17 december 1998 – EINDE HONGERSTAKING IN HAAGSE AGNESKERK

Den Haag – Na zeventien dagen beëindigt een groep ‘witte illegalen’ hun hongerstaking in de Haagse Agneskerk. Ze deden dat nadat het parochiebestuur hen had gevraagd om de kerk te verlaten. De groep, waarvan veel mensen al meer dan tien jaar in ons land zijn, komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, omdat ze niet kunnen aantonen dat ze meer dan zes jaar onafgebroken in ons land zijn. Nadat staatssecretaris Cohen heeft toegezegd dat de hongerstakers niet voor 1 februari worden uitgezet, ziet de kerk geen reden meer om de mensen onderdak te bieden.

17 december 2010 – GROOTSTE MOSKEE VAN NEDERLAND GEOPEND IN ROTTERDAM

Rotterdam – Burgemeester Aboutaleb opent in de wijk Feijenoord de Essalam-moskee, de grootste moskee van Nederland. De koepel is 25 meter hoog en de minaretten steken 50 meter boven de grond uit. De bouw duurde zeven jaar en lag meerdere keren stil. De moskee is ontworpen door de Delftse architect Wilfried van Winden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *